Srbija

Otvorena prva strana bolnica u Srbiji

Holandska kompanija Affidea iz, najveći pan-evropski operater radioloških medicinskih usluga, danas je svečano otvorila svoj prvi dijagnostički centar u Beogradu, Specijalnu bolnicu iz neurologije – Affidea. Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici zdravstvenih vlasti Srbije, državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Meho Mahmutović, pokrajinski sekretar za zdravstvo Doc. dr Zoran Gojković, Predsednik Upravnog odbora Affidea Richard Smith, predstavnici Ambasada Holandije i SAD,  predstavnici lokalne samouprave, Ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske dr Dragan Bogdanić sa saradnicima, brojni doktori, kao i predstavnici udruženja pacijenata i medija.

 

Obraćajući se prisutnima državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Meho Mahmutović istakao je: 

 

-Veliko mi je zadovoljstvo što danas imam priliku da u ime Ministarstva zdravlja prisustvujem otvaranju ovako velikog međunarodnog zdravstvenog sistema koji dolazi u Srbiju. Prepoznat, zdrav i uspešan zdravstveni sistem jedan je od razloga ekonomske stabilnosti i upravo zbog toga je došao u Srbiju jedan ovakav evropski gigant u dijagnostičkoj proceduri kao što je Affidea. Velika je čast što su izabrali našu zemlju kao destinaciju da ulažu, da zapošljaavaju novi kadar i da pomognu našem zdravstvenom sistemu u narednom periodu, za dobrobit pacijenata. Čestitam na ovoj velikoj investiciji i nadam se da ćemo imati u budućnosti mnogo prostora za zajedničko delovanje. 

 

Richard Smith, predsednik UO kompanije istakao je da Affidea upravlja sa 220 zdravstvenih centara, u 16 država Evrope: Švajcarskoj, Italiji, Irskoj, Portugalu, Češkoj, Poljskoj, Litvaniji, Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Španiji, a od skoro i u Srbiji i da  godišnje pruži godišnje više od pet miliona dijagnostičkih usluga. 

-Affidea u brojnim državama predstavlja glavnog operatera zdravstvenih usluga u oblasti radiološke dijagnostike i radioterapije o trošku fondova zdravstvenog osiguranja, a po modelu javno-privatnog partnerstva. Raspolažemo sa 150 najsavremenijih MRI aparata (magnetna rezonanca), više od 110 CT aparata (skenera), 22 najnovija aparata za zračnu terapiju, 3 gamma-knife aparata, 20 PET/CT aparata (skenera) i oko 1000 drugih dijagnostičkih aparata (RTG, UZ, mamograf…). Affidea ima više od 4000  zaposlenih medicinskih radnika, od kojih je 750 lekara. Naše ulaganje u dijagnostički centar u Beogradu pokazuje da je Srbija dobra zemlja za investicije i predstavlja početak razvoja Affidea sistema u Srbiji, s obzirom da imamo plan da otvorimo još 3 dijagnostička centra u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – rekao je Richard Smith. 

 

Direktor Affidea bolnice u Beogradu Marijan Bilić je napomenuo da je u beogradskom Affidea centru zaposlen domaći kadar, koji je prošao sve programe obuke i usavršavanja za rad na najnovijim medicinskim aparatima kao što su magnetna rezonanca, 128-slajsni kompjuterski tomograf – skener, mamograf sa tomosintezom, najsavremeniji digitalni rendgen i ultrazvučna dijagnostika u premijum klasi. 

-Ono na šta smo veoma ponosi, pored vrhunske tehnologije koju smo instalirali je i Integrisani informacioni sistem koji pruža neograničene mogućnosti razmene znanja i iskustava kao i mogućnost zdravstvenih konsultacija sa stručnjacima iz Affidea sistema u celoj Evropi i svetu. – navodi Marijan Bilić  i dodaje da su posebnu pažnju posvetili smanjenju stepena radijacije na skeneru i zaštiti onih organa u ljudskom telu koji ne bi trebali da budu ozračeni.  

-To praktično znači da će svi naši pacijenti u Srbiji dobiti najbolju i najkvalitetniju radiološku dijagnostiku, a pri tome će minimalno biti izloženi zračenju. U našim centrima se, upotrebom savremene tehnologije, značajno skraćuje vreme trajanja pregleda pri čemu se kvalitet ne narušava. Pacijenti će u Affidea dijagnostičkom centru u Beogradu dobiti najsavremenije dijagnostičke zdravstvene usluge po veoma pristupačnim cenama. – zaključuje Marijan Bilić .

 

Izvršni direktor Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije Davor Duboka, napominje da će NORBS potpisati memorandum o saradnji sa bolnicom Affidea u Beogradu: 

– Svima je poznato da se retke bolesti teže dijagnostikuju i leče baš zbog svoje prirode, jer su u pitanju retka stanja sa kojima se doktori ne suočavaju svakodnevno. Iz tog razloga saradnja sa Affidea centrom u Beogradu, pored najsavremenijih aparata, omogućiće pacijentima da brže dođu do tačne dijagnoze s obzirom na to da će imati mogućnost konsultacija sa vrhunskim stručnjacima u Evropi i svetu.