Srbija

Otvorena izložba ASPIRIN protect – Štiti srce, čuva mozak

Ivana Aničić, studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti, Igor Veljković, učenik Škole za dizajn, i Aleksa Bekić, student Arihtektonskog fakulteta u Beogradu, autori su pobedničkih radova konkursa za grafički dizajn postera ’’ASPIRIN® protect – Štiti srce, čuva mozak’’, koji je organizovan povodom obeležavanja 120 godina sintetisanja čiste i stabilne acetilsalicinlne kiseline u laboratoriji kompanije Bayer.

Na konkurs, namenjen đacima i studentima koji se usavršavaju u oblasti dizajna u Srbiji, pristiglo je 75 radova, a izložba najboljih 20 radova, biće otvorena do utorka 20. marta, za sve sugrađane, u galeriji Opštine Vračar.

-Kompanija Bayer je, kao društveno odgovorna kompanija, organizovala ovaj konkurs kako bi pružila priliku mladim ljudima da se kreativno izraze i afirmišu svoj rad u okviru obeležavanja 120 godina od velikog naučnog otkrića. Izuzetno nam je drago što smo videli da su učesnici, pre svega interesovanjem, a zatim zalaganjem i kreativnošću, odgovorili ovom jubileju na najbolji mogući način- izjavio je Ivan Krpić, direktor sektora za lekove Bayer d.o.o Beograd.

’-Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da ugostimo ovakvu jednu izložbu, koja je objedinila s jedne strane medicinu i dostignuća u njoj kao što je ovaj veliki jubilej, i angažovanje autora grafičkih radova s druge strane. Siguran sam da kompanija Bayer neće stati kod ovih 120 godina od velikog naučnog otkrića, a da će ova izložba poslužiti mladim autorima kao podstrek za dalje uspešno stvaralaštvo- izjavio je prof. dr Milan A. Nedeljković, predsednik Opštine Vračar.

-Iznenađen sam velikim brojem radova, koji su pristigli na konkurs, kao i angažmanom mladih, jer su radovi zaista visokog kvaliteta i jako smo zadovoljni jer u njima vidimo trud i posvećenost đaka i studenata- rekao je prof. Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i član žirija konkursa.

Konkurs je trajao skoro dva meseca, učestvovalo je preko 20 fakulteta i srednjih škola, pristiglo je čak 75 radova, koji su ocenjeni od strane stručnog žirija u sastavu prof. Marko Vukša i prof. Marko Lađušić, obojica sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i g. Ivan Krpić, direktor sektora za lekove kompanije Bayer u Srbiji. Žiri je izabrao 20 najboljih radova koji su izloženi, kao i 12 finalista čiji će radovi biti odštampani na kalendaru kompanije Bayer, a trojici najuspešnijih učesnika dodeljene su i novčane nagrade. Građani mogu posetiti izložbu od 16. do 20. marta 2018. godine u galeriji Opštine Vračar u Njegoševoj 77 u Beogradu.

10. oktobra 1897. godine hemičar Feliks Hofman je u laboratoriji kompanije Bayer, prvi put sintetisao čistu i stabilnu acetilsalicilnu kiselinu. Acetilsalicilna kiselina pored toga što ublažava bol, deluje protiv zapaljenja i smanjuje temperaturu, kod osoba sa određenim nivoom kardiovaskularnog rizika može sprečiti događaje kao što su srčani udar i ponovni ishemijski moždani udar*. Niske doze acetilsalicilne kiseline u celom svetu su priznate kao osnovna terapija u prevenciji srčanog i ponovnog moždanog udara*.