Srbija

Ostajemo bez lekara

 

Između 60 i 70 odsto lekara svih specijalističkih grana za pet do osam godina odlazi u penziju, ostajemo bez pedijatara i hirurga, a već nemamo anesteziologe, radiologe i patologe. U Lekarskoj komori Srbije kažu da godišnje oko hiljadu lekara uzme sertifikate, kako bi posao potražili u inostranstvu. Nedostatak kadrova i odlazak lekara iz zemlje i dalje su najveći problemi srpskog zdravstva. Kada je pre skoro 30 godina otvoren Urgentni centar, u neurološkoj ambulanti radile su dve sestre, a godišnje je na pregledu bilo oko 11.000 pacijenata. Danas, broj sestara isti, broj pacijenata mnogo veći.

Gotovo da nema zdravstvene ustanove koja se ne suočava sa nedostatkom kadra. Klinici za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević neophodno je još najmanje pet lekara, nedovoljno je i tehničara i sestara, jer na skoro 30 pacijenata na odeljenju je samo jedna sestra.

-Nedavno smo imali incidentnu situaciju, kada je lice dovedeno iz policije sakrilo perorez i dva tehničara izbolo nožem. Ne može na intenzivnoj nezi kao što je ova na klinici ‘Dr Laza Lazarević’, gde se radi 365 dana 24 sata, da ima samo jedan medicinski tehničar, na prijemu ih mora biti mnogo više-kaže direktorka klinike Dr Laza Lazarević, Slavica Đukić Dejanović.

Za manje od dve godine zaposleno je 2.500 zdravstvenih radnika, od kojih je 1.100 lekara, a odobreno je i 2.600 specijalizacija. Nastavak politike zapošljavanja i odobravanja specijalizacija trebalo bi i dalje da budu prioriteti Ministarstva.