Konferencije

Održan 13. Simpozijum Alimsa

13. Simpozijum Alimsa

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), zajedno sa Grupacijom domaćih proizvođača lekova u okviru Privredne komora Srbije, Udruženjem inovativnih proizvođača lekova – INOVIA i Udruženjem inostranih generičkih proizvođača lekova – GENEZIS, je uspešno organizovala svoj 13. tradicionalni godišnji simpozijum sa međunarodnim učešćem pod naslovom “U susret izazovima i perspektivama: umrežavanje i komunikacija nacionalnih regulatornih tela i farmaceutske industrije”.

Simpozijum je održan u periodu 20.-21. oktobra 2017. godine u Hotelu Šumarice u Kragujevcu i okupio je preko 300 učesnika iz Srbije, pre svega predstavnike nadležnih državnih organa u oblasti lekova i medicinskih sredstava, Ministarstva zdravlja Republike Srbije i ALIMS, zatim predstavnike akademske zajednice i zdravstvene profesionalce, i veći broj učesnika iz farmaceutske industrije, kao i uvažene goste, visoke delegacije iz Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Teme simpozijuma su obuhvatile oblasti komunikacije sa eksternim javnostima a pre svega medijima, pacijentima i zdravstvenim radnicima i njihovim udruženjima, saradnje sa nacionalnim regulatornim telima iz regiona i Evrope, pitanja aktuelne i buduće regulative u oblasti lekova, tipove zahteva, regulative medicinskih sredstava u regionu, problem prekomerne upotrebe antibiotika, defekte kvaliteta, pitanje režima izdavanja lekova, patentne zaštitu, itd.

Među brojnim predavačima ističemo i eminentne stručnjake iz Federalne službe za nadzor u zdravstvu Ruske federacije (Roszdravnadzor), i Evropske agencije za lekove (European Medicines Agency – EMA) i brojne druge. Skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.