Veledrogerije

Odobrena akvizicija Lekovita od strane Sopharma Trading Jsc

Sopharma Trading

Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila je Sopharma Trading Jsc kupovinu većinskog vlasničkog udela kompanije Lekovit, najbrže rastućoj veledrogeriji u Srbiji u poslednje tri godine. Odluka komisije je stigla za svega nekoliko nedelja nakon što su dve kompanije objavile odluku o saradnji.

Prema postignutom dogovoru dosadašnji vlasnik kompanije Lekovit dr. Dragan Petrović će zadržati manjinski udeo kompanije i nastaviće da doprinosu daljem razvoju kompanije sa pozicije generalnog direktora.

Partnerstvo između Sopharma Trading i Lekovita ima za cilj stvaranje jakog i stabilnog nacionalnog igrača u domenu zdravlja na srpskom tržištu. Ovo partnerstvo doneće inovacije, vodeću svetsku praksu i moderne tehnologije koje kompanija primenjuje na svom domaćem tržištu.

Inače, Kompanija Lekovit osnovana je 1992. godine zajedno sa maloprodajnim lancem apoteka pod nazivom Flos. Prateći zahteve tržišta, maloprodaja je prerasla u veledrogeriju, i u 2016. godini kompanija je imala 150 zaposlenih i poslovni prihod od blizu 50 miliona evra.

Sopharma Trading AD je deo Sopharma Grupacije, a u periodu između 2009 – 2016. godine nalazila se na prvom mestu po poslovnim prihodima, u farmaceutskom sektoru u Bugarskoj. Ova kompanije osnovana je 2006. godine kupovinom i spajanjem pet distributivnih kompanija. Sopharma Trading je prva Bugarska kompanija sertifikovana najvišim standardima – GDP (Good Distribution Practice).