Srbija

Od sledeće godine obevezna vakcina protiv streptokoka pneumonije

vakcine

Sve bebe koje na svet dođu od prvog januara naredne godine, primaće novu vakcinu, koja će biti besplatna za roditelje, a uvrštena je u novi kalendar obavezne imunizacije. Ta vakcina štitiće najmlađe od infekcija koje su prouzrokovane bakterijom streptokokus pneumonija, a koje predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti dece do pet godina širom sveta.

Ova vakcina u većini zemalja obavezna je već duže od 10 godina i u njima je prepolovljen broj obolelih. Novim Pravilnikom o imunizaciji, Srbija po prvi put uvodi i tzv. preporučene vakcine za decu i odrasle. Koliko je dečjih života streptokoka pneumonia odnela u Srbiji ne znamo, ali svetska statistika je upozoravajuća.

-Pneumnokokna bolest predstavlja širok spektar infekcija koje su prouzrokovane bakterijom streptokokus pneumonije i predstavlja vodeći uzrok smrnosti dece do pet godina širom sveta. Ova bakterija dovodi do značajnih oboljenja koji dovode do smrtnog ishoda, kao što su meningitisi, pneumonije, pa čak i sepse- objašnjava Darija Kisić iz Instituta za javno zdravlje “Batut”.
Snežana Rsovac iz Dečje klinike u Tiršovoj kaže da, što se tiče septičnih stanja meningitisa, na godišnjem nivou primaju oko dvadesetoro dece uzrasta najčešće do druge godine života.
-Ona imaju veoma tešku formu i gde u suštini kada se ispituje uzročnik, u polovini slučajava smo izolovali streptokok pneumonije- kaže Rsovac.
Zbog ovako poražavajuće statistike, lekari u Srbiji su uvek preporučivali ovu vakcinu, a roditelji čija su deca često bolesna, nabavljali su je o svom trošku. Dobijali su je i odrasli koji imaju hronične bolesti bubrega, srca, pluća, određena maligna oboljenja. Zbog toga se struka zalagala i pozdravlja odluku da ova vakcina uđe u obavezan kalendar redovne imunizacije.
-Pokazala se u praksi kao odlična, nema neželjenih efekata maltene, one su svedene samo na temperaturu 24 sata po vakcinaciji, otečenost na mestu primene, dosta je sigurna-ističe Snežana Rsovac.
Darija Kisić iz Instituta za javno zdravlje “Batut” objašnjava da su najrazvijenije zemlje sveta ovu vakcinu uvele pre nešto više od 10 godina.
-Predviđa se da se ova vakcina daje sa navršena dva meseca života sa tri doze i revakcinacija u drugoj godini života- ističe Kisićeva.
Osim ove vakcine, koja će biti besplatna i obavezna, novim Pravilnikom o imunizaciji, koji stupa na snagu prvog marta naredne godine, prvi put biće uvedene i tzv. preporučene vakcine.
-To su vakcine protiv humanih papiloma virusa, protiv hepatitisa A, varičele, protiv rota virusa i to je prvi put da se one preporučuju- napominje Kisićeva.
U Institutu “Batut” kažu i da iako iz dana u dan raste broj zaraženih malim boginjama, a oboleli uglavnom nisu vakcinisani, ili nisu potpuno vakcinisani, ili je njihov vakcinalni statust nepoznat, ohrabruje podatak, da u poslednje vreme obaveznu MMR vakcinu koja štiti od malih boginja prima sve više naše dece.

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTS