Srbija

Od groznice Zapadnog Nila umrla 21 osoba

Od groznice Zapadnog Nila umrlo 21 osoba

Do 28. avgusta u Srbiji je registrovano 213 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, od kojih je 21 imao smrtni ishod, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”.

Najviše slučajeva prijavljeno je u Beogradu (108), kao i u Južnobačkom (36), Južnobanatskom (32) i Podunavskom (11) okrugu.
U poslednjih nedelju dana u Srbiji od groznice Zapadnog Nila umrlo je šestoro ljudi, dok su od te bolesti obolele 54 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u evropskim zemljama radi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti. NJihovi podaci pokazuju da po broju obolelih i umrlih u Evropi prednjače Italija i Grčka.

Evropski centar još nije objavio podatke za poslednju nedelju, ali u poslednjem izveštaju objavljenom 23. avgusta saopšteno je da je za nedelju dana najveći broj obolelih prijavljen u Italiji 60, Grčkoj 31, Rumuniji 25, Mađarskoj 19, Francuskoj dva, dok je van teritorije EU u Izraelu registrovano 49 slučajeva, a u Srbiji 33 obolela.

U istoj izveštajnoj nedelji prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti najveći broj smrtnih slučajeva registrovan je u Grčkoj – sedam, Rumuniji – pet, Italiji – tri, dok su u Srbiji registrovana četiri smrtna ishoda, navedeno je na sajtu “Batuta”.

Najviše obolelih i umrlih od groznice Zapadnog Nila Srbija je imala 2013. godine kada je obolelo 303 ljudi, a umrlo 35 pacijenata. Kako se navodi, to je sezonsko oboljenje, koje se javlja tokom najveće aktivnosti komaraca. Infekcija se prenosi na čoveka ubodom zaraženog komaraca, dok su glavni “rezervoari” virusa divlje ptice.

Bolest prenose zaraženi komarci, a ove godine prvi oboleli pacijenti registrovani su dve nedelje ranije u odnosu na prethodnu sezonu, a tome su pogodovali klimatski uslovi. Infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično je prvi put registrovana kod ljudi u Srbiji krajem jula 2012. godine.