Svet

Od 2005. godine prepolovljen broj umrilih od side

side

Milion ljudi je tokom 2016. umrlo od side, što je za skoro polovinu manje nego u vreme vrhunca smrtnosti od te bolesti 2005. godine, navodi se u danas objavljenom izveštaju UN, koji potvrđuje da je “pređena odlučujuća granica”.

Više od pola bolesnih u svetu se sada leči, a broj novozaraženih HIV virusom je u stalnom opadanju, iako sporom, rečeno je na međunarodnoj konferenciji u Parizu o istraživanjima o sidi.

– Broj umrlih od side je pao sa 1,9 miliona 2005. na milion 2016. godine – precizirala je agencija UN za borbu protiv side (Unaids) u svom godišnjem izveštaju.

Napredak je postignut zahvaljujući boljem snabdevanju lekovima.

Broj od 50 odsto HIV pozitivnih osoba sa pristupom lečenju postignut u junu 2016. je već pređen, jer je do kraja te godine broj iznosio 19,5 miliona od 36,7 miliona zaraženih, odnosno 53 odsto.

– Naši napori su dobro nagrađeni. Ali borba za okončanje side je tek počela. Vremena su krhka i ostvareni napredak može lako nestati – rekao je izvršni direktor Unaidsa Mišel Sidibe.

U 2016. je zaraženo 1,8 miliona ljudi, odnosno jedna zaraza na svakih 17 sekundi. I to je ogroman napredak u odnosu na 3,5 miliona zaraza 1997. godine, ali presporo za postizanje cilja od 550.000 u 2020, naveo je Unaids.

Od početka epidemije početkom osamdesetih godina, zaraženo je preko 76 miliona ljudi, a 35 miliona je umrlo.

I dalje ne postoji vakcina protiv HIV virusa ni lekovi protiv side, a HIV pozitivne osobe moraju celog života uzimati lekove koji usporavaju razvoj virusa.

Ti lekovi su skupi i imaju propratne efekte, ali su znatno poboljšali zdravlje obolelih i produžili im očekivani životni vek.