Srbija

Obeležen Svetski dan obolelih od celijakije

 

Povodom Svetskog dana obolelih od celijakije, Udruženje Srbije za celijakiju organizovalo je  tradicionalno prigodnu manifestaciju na Zemunskom keju u Beogradu. Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten – belančevinu koje ima u žitaricama, pšenici, raži i  ječmu. Trend rasta broja ljudi u našoj zemlji koji su osetljivi na gluten nastavlja se iz godine u godinu. Prema podacima Udruženja, čak oko 70.000 ljudi u Srbiji netolerantno je na gluten, a samo tri odsto upotrebljava bezglutenske proizvode. Procene su da više od milion Evropljana boluje od celijakije, za koju je jedina terapija doživotna dijeta koja ne uključuje ovaj protein. 

– Kao hronična autoimuna bolest koja obuhvata sve uzraste i oba pola, celijakija može se da se javi već kod odojčadi. Znanje o celijakiji i održavanju zdravlja kod te bolesti je na jako niskom nivou. Kako celijakija spada u bolesti koje se teško prepoznaju, naš cilj je povećanje procenta dijagnostike i smanjenje vremena čekanja između prvih simptoma i dijagnoze, kao i povećanje svesti o potrebama obolelih – istakla je Vesna Pavkov, predsednica Udruženja Srbije za celijakiju. 

Veliki problem za sve koji pate od trajnog poremećaja podnošenja glutena predstavlja i činjenica da je gluten prisutan u skoro svim industrijskim proizvodima. Vesna Pavkov navodi da su osobe sa dijagnozom celijakije često u dilemi koja hrana i proizvodi su za njih sigurni

– Veliko olakšanje za celijačno obolele pri nabavci bezglutenskih proizvoda predstavlja međunarodno priznati znak precrtanog klasa pšenice, koji se može naći na nekim proizvodima. U našoj zemlji jedino Udruženje Srbije za celijakiju ima pravo da dodeljuje ovaj znak domaćim proizvođačima- objasnila je Pavkov. 

Za proizvodnju bezglutenskih postoje strogi kriterijumi koje je neophodno ispoštovati, i to u svim fazama kroz koje prolaze sirovine – od uzgoja i proizvodnje, pa sve do skladištenja. 

Inače, Udruženje Srbije za celijakiju je član Evropske asocijacije nacionalnih udruženja obolelih od celijakije i vlasnik prava na dodelu znaka precrtane pšenice proizvođačima bezglutenske hrane na teritoriji Srbije.