Srbija

O trošku države čuvanje embriona

Parovi u Srbiji moći će da sačuvaju embrione i reproduktivne ćelije o trošku države. Od maja se ta mera uvodi u cilju povećanje nataliteta. Najavljeno je da će parovi koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom moći o trošku države, istom metodom, da pokušaju da dobiju i drugo dete.

Podsećajući da država pomaže ventelesnu oplodnju još od 2006. godine, vršilac dužnosti direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da je prošle godine na proces vantelesne oplodnje upućeno 3.500 parova, a u prva tri meseca 2018. godine 886 parova.

-Ako napravimo projekciju do kraja 2018. godine, mi očekujemo da će to biti približno isti broj kao i u 2017. godini- ističe Radojević Škodrićeva.

Za sada još nema preciznog podatka koliko je beba rođeno iz postupka vantelesne oplodnje, navodi Radojević Škodrićeva, ali napominje da liste čekanja za vantelesnu oplodnju ne postoje i da je procedura za to dosta pojednostavljena, a počinje kod svog lekara.

-Ove godine je RFZO zaključio ugovor sa šest državnih institucija i 11 privatnih zdravstvenih ustanova koje rade vantelesnu oplodnju-dodala je Radojević Škodrićeva.

Dodaje da je Ministarstvo zdravlja od kraja prošle godine odlučilo da omogući besplatno čuvanje jajnih ćelija.

-Od maja meseca ove godine svi parovi koji uđu u postupak vantelesne oplodnje moći će da višak jajnih ćelija ili embriona zamrznu o trošku države-naglašava Radojević Škodrićeva.

-Takođe, mladi muškarci koji imaju tumore reproduktivnog trakta moći će da zamrznu besplatno, odnosno o trošku države, spermatozoide i da se na taj način sačeka momenat kada će želeti da se ostvare kao roditelji-navodi Radojević Škodrićeva.

Kada su u pitanju banke sperme, Radojević Škodrićeva kaže da je država prepoznala taj problem, kao i da je u maju prošle godine donet Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

 

 

 

 

Izvor: RTS