Srbija

NURDOR se sa sedam medalja vraća sa Svetskih dečjih pobedničkih igara

NURDOR se sa sedam medalja vraća sa Svetskih dečjih pobedničkih igara

Od 02. do 06. avgusta 2018. godine u Moskvi su održane devete po redu Svetske dečje pobedničke igre – sportsko takmičenje, najveće te vrste u svetu, koje okuplja decu lečenu od raka iz celog sveta. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR je po šesti put ove godine omogućilo da i reprezentacija Srbije učestvuje na ovoj posebnoj olimpijadi. Naši hrabri mali heroji vraćaju se na beogradski aerodrom u ponedeljak u 22:10h i donose sedam medalja.

Mladi sportisti iz zemalja širom sveta takmičili su se u šest sportskih disciplina – atletici, stonom tenisu, malom fudbalu, plivanju, šahu i streljaštvu. Trka u invalidskim kolicima i leđno plivanje ponuđeni su kao odvojene discipline, kako bi mogla da učestvuju i deca sa invaliditetom.NURDOR tim je i ove godine brojao osam učesnika uzrasta od sedam do 16 godina u pratnji volontera.

-U proteklih šest godina više od 50 dece je zahvaljujući Udruženju NURDOR učestvovalo na Svetskim pobedničkim igrama. Svake godine donesu mnogo medalja i vrate se neizmerno srećni i ponosni na svoj tim i sebe. Ovo za njih mnogo znači, mogućnost da predstavljaju svoju zemlju i postižu uspehe, a uz sve to zajedno sa drugarima iz svih delova sveta dele radost i sreću. Oni su svi pravi mali heroji, koji znaju šta znači boriti se u najtežim bitkama i pobeđivati, a gledati ih kako ovde slave život svi zajedno je nešto toliko posebno i snažno da je teško naći reči za takav osećaj – kaže Marija Đurović, roditelj i član udruženja NURDOR.


 NURDOR kroz brojne radionice i savetovališta pruža psiho-socijalnu podršku. Takođe pružaju i pomoć u ostvarivanju zakonskih prava, obezbeđuju najsavremenije uslove na hemato-onkološkim odeljenjima, edukuju roditelje, decu, medicinsko osoblje, volontere i širu javnost.