Srbija

Novi trendovi u lečenju tema Svetskog kongresa o sepsi

Sepsa

Međunarodni dan sepse već sedmu godinu zaredom obeležava se 13. septembra širom sveta. Sepsa predstavlja najteže stanje infekcije organizma, od čijih posledica svake četiri sekunde u svetu neko premine, dok u grupu najugroženijih spadaju deca mlađa od godinu dana i porodilje, koji čine 40 odsto preminulih.

Upravo zbog toga, tema ovogodišnjeg Svetskog kongresa bila je sepsa kod porodilja i novorođenčadi. Kongres je okupio više od 8.000 vodećih nacionalnih i internacionalnih stručnjaka, predstavnike nevladinih organizacija, predstavnike pacijenata i istraživače iz 153 zemlje sveta.

– S obzirom na veliki broj smrtnih slučajeva, najnoviji trend u lečenju je podizanje imuniteta kod ljudi koji imaju maligna oboljenja, dece, trudnica i starijih osoba, što se postiže vakcinacijom. Zbog smanjenog imuniteta, porodilje bi trebalo da dobiju vakcinu tokom trudnoće – kaže profesor doktor Aleksandar Ljubić.

Prof. Ljubić takođe navodi i da je jedan od ključnih zaključaka Kongresa da bi velika pažnja trebalo da bude posvećena prevenciji sepse, ranom postavljanju dijagnoze, pravovremenom davanju antibiotika kao i adekvatnom lečenju teško obolelih. Ovim povodom je i dr Dragana Lončar – Stojiljković iz MediGroup-a istakla da se u velikom broju slučajeva sepsa može sprečiti vakcinacijom protiv postojeće infekcije, boljom higijenom, većom brigom za porodilje i porođajem u uslovima apsolutne higijene.

Tokom kongresa prezentovani su statistički podaci koji pokazuju nisku upotrebu antibiotika u prevenciji infekcije kod porođaja carskim rezom naročito u zemljama Afrike i Azije, gde je i procenat smrtnosti od sepse posle carskog reza ili porođaja najviši, kao i kod novorođenčadi.