Svet

Novi lek za astmu

Lečenje astme se nije drastično menjalo već duže od 20 godina, a osobe koje pate od ozbiljnijih oblika ovog stanja, oslanjaju se na inhalatore i steroide koji nose mnogo rizika. Međutim, novi lek koji nosi naziv “Fevipiprant” i uzima se dva puta dnevno u vidu pilule, uspešno kontroliše astmu bez za sada poznatih neželjenih efekata. Štaviše, pokazao se tako efikasnim u poslednjoj kliničkoj studiji, da je prepolovio rizik od napada astme kod ispitanika. 

Istraživanje su sproveli stručnjaci Univerziteta u Lesteru i otkrili da ove pilule umanjuju simptome astme, popravljaju funkcije pluća, smanjuju zapaljenja i pomažu u obnavljanju sluzokože disajnih organa.

-Uzbuđen sam zbog toga što ovaj lek ima potencijal da smanji potrebu pacijenata za uzimanjem steroida. To bi ljudima koji pate od ovog stanja mnogo pomoglo-kaže Kris Brajtling, vođa studije i profesor respiratorne medicine Univerziteta u Lesteru.

Ako se u daljim ispitivanjima potvrdi potencijal ovog leka, mogao bi postati dostupan pacijentima za više od dve, ali manje od tri godine rekao je Brajtling.

Izveštaj istraživanja objavljen je u časopisu Lancet, a trenutno se radi na formiranju veće grupe ispitanika, kako bi se utvrdili stvarni potencijali Fevipipranta.