Srbija

Nove zdravstvene knjižice čeka 400.000 građana

zdravstvene knjizice

Od 1. jula stare pairne zdravstvene knjižice isprave više ne mogu da se overe ili koriste, a građani koji nisu do sada izvadili novu zdravstvenu, mogu s potvrdom kod lekara.

Međutim, i dalje oko 400.000 građana u Srbiji čeka nove zdravstvene kartice uvedene umesto paprnih zdravstvenih knjižica, a mnogi od njih se žale da sa potvrdom ne mogu da dobiju recept ili uput.

Doktorka Nevenka Dimitrijević rekla je da građani koji su predali zahtev za novu ispravu i još čekaju izradu, ne mogu uvek da obave pregled sa potvrdom. Ona je takođe navela da je glavni nedostatak novih zdravstvenih knjižica – kartica, manjak informacija o pacijentu.

– Osim imena, prezimena i podatka o plaćanju doprinosa, nema informacija o broju kartona, imenu izabranog lekara i prethodnom zdravstvenom stanju – rekla je Nevenka Dimitrijević.

Ona je dodala je da je na knjižicama morao da piše datum vakcinacije, kada je neko primio anti-tetanus, da li ima alergiju na lekove, hronične bolesti, a da sada lekari iz nove kartice ne mogu da vide te podatke.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) objašnjavaju da je oko 900.000 kartica spremno za preuzimanje, a da je do sada uručeno nešto više od pet miliona.

Izvor: Večernje novosti