Farmaceutska industrija

Novartis prodaje deo kompanije GlaxoSmithKlineu

Švajcarski farmaceutski div Novartis objavio je da će prodati deo u zajedničkoj kompaniji za zdravstvenu potrošačku negu britanskom partneru GlaxoSmithKlineu (GSK) za 13 milijardi dolara. Iz ove grupe navode da će im prodaja 36,5 odsto omogućiti pojačani fokus “na razvoj i rast temeljnog poslovanja”.

Novartis i GSK osnovali su zajedničku kompaniju za zdravstvenu potrošačku negu 2015. godine nakon velike reorganizacije portfelja lekova švajcarskog diva. Prema sporazumu iz 2015. godine Novartis je početkom marta stekao pravo prodaje udela GSK-u. Dovršetak transakcije očekuje se u drugom tromesečju ove godine pod uslovom da dobije potrebne regulatorne dozvole.

-Naše zajedničko ulaganje s GSK-om dobro napreduje, ali sada je pravi trenutak da Novartis po atraktivnoj ceni proda imovinu koja ne spada u njegovo temeljno poslovanje. Potez će proširiti naš manevarski prostor za raspoređivanje kapitala u razvoj temeljnog poslovanja, za povećanje prinosa deoničarima i realizaciju dopunske akvizicije usmerene na kreiranje vrednosti u procesu stvaranja vodeće kompanije za liekove, oslonjene na digitalne elemente i podatke- izjavio je izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan.

Novartis je u januaru objavio da je u 2017. godini ostvario dobar poslovni rezultat zahvaljujući dobroj prodaji dva ključna leka. Neto dobit poskočila im je 15 posto, na 7,7 milijardi dolara. Prihodi su uvećani jedna posto, na 49,1 milijardu dolara.

 

 

 

 

 

Izvor: Seebiz