Svet

Nova terapija za epilepsiju?

Novi lek dobijen iz sastojaka specifične ishrane za decu koja boluju od teškog oblika epilepsije i koji su otporni na druge lekove, mogao bi da pruži novi vid lečenja za ovu bolest, pokazalo je istraživanje londonskih univerziteta Royal Holloway i University College London, objavljeno u stručnom časopisu Neuropharmacology.

Naučnici su identifikovali masne kiseline koje bi potencijalno mogle da imaju antiepileptički efekat i da pomognu pri kontrolisanju napada kod dece i odraslih. Ovo otkriće moglo bi da dovede do isključivanja ketogenske ishrane kao vida terapije za decu sa jakim oblikom epilepsije. Takva ishrana, koja podrazumeva unos velike količine masnoća, a male količine karbohidrata, smatra se efikasnom zbog toga što oponaša izgladnjivanje forsirajući organizam da sagoreva masti, a ne karbohidrate. Ona može biti efikasna, ali neželjene reakcije na takav vide trapije mogu biti ozbiljne.

Ekstrahujući masne kiseline iz sastojaka ketogenske ishrane, istraživači veruju da mogu da razviju pilulu za decu i odrasle koja će efikasno da kontroliše epileptične napade, ali i da bude mnogo bezbednija od ketogenske ishrane. Trenutno u svetu, prema njihovim procenama, oko 50 miliona ljudi boluje od epilepsije, od čega trećina ne drži bolest pod kontrolom postojećim terapijama.

Leave a Comment