Srbija

Ništa od prodaje Galenike?

 

Pregovori Vlade Srbije i britansko-ruskog konzorcijuma Frontier-Pharma Petrovax o prodaji Galenike su propali. Danas stiče rok kada bi trebalo da bude poznata dalja sudbina naše najveće farmaceutske kompanije. Međutim britansko-ruskog konzorcijuma konzorcijum nije uspeo da se dogovori sa bankama oko Galenike.

– Srpska kompanija dužna je oko 70 mililiona evra  komercijalnim bankama. Britansko-ruski konzorcijum nije želeo da preuzme ta potraživanja, ali su vodili pregovore sa bankama o prolongiranju rokova za vraćanje pozajmica. Iako je strancima ostavljeno više nego dovoljno vremena, jer je rok za prodaju Galenike više puta produžavan, pregovori su propali- navodi sagovornik Blica.

Prema njegovim rečima ni država nije htela da daje garancije i da na taj način pokrije dugovanje. 

– Danas će se održati sastanak predstavnika Vlade i britansko-ruskog konzorcijuma. Najverovatnije će saopštiti da se rok produžava za još mesec dana. Međutim, stranci će u tom periodu odustati od ulaska u strateško partnerstvo – ističe sagovornik Blica.

Inače u vreme kada je produžen rok za pregovore, Vlada je državnim preduzećima preporučila da ne kreću u prinudnu naplatu dugova do postizanja dogovora sa poveriocima. Preporuka je da to ne rade do 31. marta. 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Blic