Svet

Neracionalna upotreba antibiotika sve zastupljenija, bakterije sve otpornije

Ukoliko se antibiotici budu i dalje neracionalno trošili, uskoro bismo mogli da se nađemo u takozvanoj post-antibiotskoj eri, jer bakterije postaju sve otpornije na dostupne lekove, upozoravaju stručnjaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Stokholmu.

Prema podacima iz 30 država Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora (EEA), kako prenose Novosti, uprkos višegodišnjim naporima da se smanji korišćenje antibiotika, ni u jednoj zemlji njihova (zlo)upotreba nije smanjena. U osam država je, čak, zabeležen značajan porast. 

Srbija nije uključena u ovo istraživanje, ali zvanični podaci pokazuju da po potrošnji antibiotika ne zaostajemo za evropskim zemljama. Naime, u Srbiji je svakog dana 27 od 1.000 stanovnika na terapiji antibioticima. Statistika pokazuje i da smo tokom 2013. godine popili ukupno 4,4 miliona kutija ovih lekova. U poređenju sa drugim zemljama, to je više od evropskog proseka, a po potrošnji antibiotika iz grupe makrolida, koji se koriste za tretiranje infekcija uzrokovanih gram pozitivnim bakterijama, Srbija se našla na prvom mestu.

Jedan od najvećih problema koji je povezan sa prekomernim korišćenjem antibiotika svakako je povećana rezistencija bakterija. Stručnjaci smatraju da će neodgovorna i neracionalna upotreba antibiotika dovesti do velikog problema u narednim decenijama. 

Sve veća otpornost, upozoravaju naučnici, može u nekim slučajevima da izazove i nastanak opasnih organizama. Nastaju i tzv. superbakterije, koje su otporne na većinu antimikrobnih materija, ne samo na antibiotike. Među njima se pominju i Super bug, zlatna stafilokoka (MRSA) i druge bakterije, a sve izazivaju teške infekcija koje mogu da imaju čak i smrtni ishod.

Leave a Comment