Srbija

Nedostaje još inovativnih lekova za lečenje karcinoma dojke

Kod skoro 400 pacijenata svake godine dijagnostikuje se metastatski rak dojke u Srbiji, rečeno je na predavanju u okviru kampanje “Nevidljiva žena” koju organizuje Evropa Dona Srbija povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Prema rečima prim. dr Snežane Šušnjar, medikalnog onkologa Instituta za onkologiju kod 10 posto pacijenta se odmah otkrije mestatski karcinom.

-Pouzdano se zna da se kod 20 do 30 odsto lečenih ponovo javlja tumor. Metastatski rak dojke predstavlja najodmakliji stadijum bolesti i označava da se rak dojke proširio u udaljene organe kao što su kosti, jetra, pluća ili mozak- rekla je Šušnjar.

Metastatski karcinom se leči sistemskom terapijom koja podrazumeva primenu hemioterapije, hormonske terapije i cilljane terapije. Kako navodi dr Šušnjar na izbor terapije utiče više faktora kao što su: broj i vrste organa zahvaćenih metastazom, opšte stanje pacijenta, pridružene bolesti i biološki tip raka.

-Postoji nekoliko inovativnih lekova koji su veoma efikasni u lečenju raka dojke sa velikim brojem HER2 receptora (HER2 pozitivnu tumori) od koji su samo neki dostupni u našoj zemlji. Ovi lekovi značajno produžavaju život pacijenta i poboljšavaju kvalitet života u metastaskoj fazi bolesti – istakle je Šušić.