Aktuelnosti

Napravljen lepak koji zatvara rane za minut

lepak

Australijski i američki biomedicinski inženjeri razvili su elastičan hirurški lepak koji najbrže dosad zatvara rane. Revolucionarni proizvod ima potencijal da spasava živote brže nego išta do sada. Njegovi kreatori tvrde da se na ovaj način rane zatvaraju u roku od 60 sekundi.

Ubrizgavajući lepak, koji su nazvali MeTro, pravi se od prirodnog proteina tropaelastina i sme da se ubrizga direktno u ranu. Kada se tretira UV svetlom, lepak formira svojevrsni pečat čak i na vlažnom tkivu i tako eliminiše potrebu za šavovima i flasterima.

Elastičnost proizvoda ide u korist operacijama na organima koji menjaju oblik i veličinu, kao što su pluća i srce. Lepak se rastapa za svega nekoliko sati, zbog čega se drastično smanjuje vreme oporavka bolesnika.

Istraživanje je pokazalo da je lepak brzo i uspešno zatvorio rezove u arterijama i plućima glodara i svinja. Profesor Entoni Veis lepak poredi sa onim od silikona, koji se koristi oko pločica za kupatila.

– Kada gledate MeTro, možete videti da deluje kao tečnost, popunjava praznine i odgovara obliku rane. Potencijalne primene su brojne – od lečenja ozbiljnih unutrašnjih rana nastalih u automobilskim nesrećama i ratnim zonama pa do poboljšanja bolničkih operacija – navodi profesor.

Očekuje se da će ovaj lepak biti dostupan u naredne tri godine.

Izvor: Radio 021