Srbija

SZO: U Srbiji najviše smrtnih slučejeva od malih boginja

SZO: U Srbiji najviše smrtnih slučejeva od malih boginja

Epidemija malih boginja najteže je pogodila Ukrajinu u prvoj polovini ove godine, dok je Srbija prijavila najveći broj smrtnih slučajeva povezanih sa tim zaraznim oboljenjem, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U Srbiji su male boginje odnele 14 života, a smrtni slučajevi su zabeleženi u još šest zemalja evropskog regiona SZO – Francuskoj, Gruziji, Grčkoj, Italiji, Ruskoj Federaciji i Ukrajini. Više od 41.000 dece i odraslih u evropskom regionu SZO bilo je zaraženo malim boginjama u prvoj polovini godine, što je značajno više od broja zaraženih u praktično svakoj godini u protekloj deceniji. Najveći godišnji broj zaraženih od malih boginja, u periodu od 2010. do 2017. godine, registrovan je prošle godine – 23.927, a najmanji 2016. godine – 5.273. Mesečni izveštaji pokazuju i da je najmanje 37 ljudi preminulo zbog malih boginja u dosadašnjem toku godine.

-Posle 2016. godine i tadašnjeg najnižeg broja zaraženih u deceniji, uočavamo drastičan porast infekcija i širenja epidemije – kaže direktorka Evropskog regionalnog biroa SZO Žužana Jakob.

-Pozivamo sve zemlje da odmah sprovedu sveobuhvatne, odgovarajuće mere kako bi sprečile dalje širenje zaraze- ističe Žužana Jakob.

Iz SZO poručuju i da virus malih boginja može biti sprečen, kao i da su dve doze vakcine, efektivne kod 95 posto vakcinisanih, potrebne iz godine u godinu u svakoj zajednici.