Srbija

Najteži pacijenti oboleli od psorijaze na korak do biološke terapije

Najteži pacijenti oboleli od psorijaze na korak do biološke terapije

Vest da je stavljanje na pozitivnu listu bioloških lekova za psorijazu prioritet za zdravstveni sistem Srbije, znak je da su država i struka prepoznali težinu i ozbiljnost psorijaze i da će pacijenti u našoj zemlji nakon 10 godina čekanja, konačno dobiti lekove koji dramatično menjaju tok ove bolesti, umanjuju njihove patnje i omogućavaju im da žive normalno i kvalitetno.

Prema procenama zdravstvenih stručnjaka od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 10-20% ima teži oblik bolesti. I najteži oblici psorijaze u Srbiji se leče više decenija starim terapijama koje nisu dovoljno efikasne, a imaju mnogo neželjenih efekata.

– Pozdravljamo napore Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i stručnih komisija da biološki lekovi za psorijazu budu što pre dostupni. Procena je da oko 300 pacijenata u Srbiji više nema terapijskih mogućnosti i da su za njih biološki lekovi jedino efikasno rešenje – kaže predsednik Udruženja obolelih od psorijaze 3P Vladimir Kecić. Kecić podseća da je psorijaza teška autoimuna bolest koja osim dramatičnih promena na koži, izaziva čitav niz drugih kompleksnih zdravstvenih problema ali i stigmatizaciju obolelih.

Kecić navodi da se i kod najtežih oblika psorijaze primenom bioloških terapija do te mere umanjuju simptomi i posledice bolesti, da se život obolelih sasvim normalizuje, smanjuje se opterećenje pacijenata, porodice i društva i troškovi zdravstvenog sistema. Sve zemlje u regionu imaju dugogodišnja dobra iskustva u primeni biološke terapije u lečenju psorijaze.

Kecić podseća da Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Bugarska imaju na raspolaganju savremene biološke lekova za terapiju teških formi psorijaze što značajno unapređuje tretman pacijenata.