Srbija

Najnovija terapija za obolele od karcinoma prostate o trošku RFZO

Najnovija terapija za obolele od karcinoma prostate o trošku RFZO

Nova vrsta hemioterapije i dva hormonska leka za pacijente obolele od karcinoma prostate dostupni su o trošku zdravstvenog osiguranja od decembra 2017. Ove lekove dobijaju pacijenti u metastatskoj fazi bolesti, kada posle hirurške ili medikamentne kastracije kod pacijenta nastane hormonska rezistencija.

 

U intervjuu za Novosti, primarijus dr Nada Babović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da je nova onkološka terapija najsavremenija u svetu. Razlika između naših pacijenata i onih u razvijenijim zemljama jeste što naši pacijenti terapiju dobijaju u kasnijoj fazi metastatske bolesti, dok je pacijentima u razvijenijim zemljama ona dostupna u ranijoj fazi metastaze. Takođe, u Srbiji trenutno o trošku zdravstvenog osiguranja može da se dobije samo jedan od ova tri leka.

 

– Naši pacijenti čija bolest napreduje uprkos kastraciji i konvencionalnoj terapiji nastavljaju lečenje sa jednim od ova tri leka. U Americi i zapadnoj Evropi omogućeno je da pacijent, po potrebi, dobije sva tri leka u određenom trenutku svoje bolesti – kaže primarijus dr Nada Babović. – Pre primene ovih lekova, pacijenti koji boluju od karcinoma prostate u Srbiji se leče hirurški, zračenjem, hormonskom terapijom, hemioterapijom ili drugim vrstama medikamenata.

 

Prema poslednjim podacima koje dostavlja Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, kako navodi dr Babović, od karcinoma prostate u Srbiji godišnje oboli između 2.000 i 2.300 muškaraca.

– Nažalost, nema preciznih podataka koji oblik karcinoma je u pitanju, koliko je proširen, kao ni detaljnih podataka o pacijentu, koji bi bili dragoceni za kliničare – ističe Babović.

 

Kako kaže, ranije je karcinom prostate bila bolest starije muške populacije, nakon 70. godine života. Danas je ova bolest u metastatskoj fazi sve češća u pedesetim godinama, kod muškaraca koji su radno aktivni, dobre kondicije, bez pridruženih bolesti. Nažalost, ako se maligna bolest javi u mlađem dobu, bolest je agresivnija, naglašava dr Babović.

 

Prvi simptomi karcinoma na koje se pacijenti žale su češće mokrenje, posebno tokom noći, gde pacijent nema osećaj da se potpuno izmokrio, mlaz je kratak, isprekidan. Ponekad se može naći krv u mokraći ili spermi. U takvim slučajevima, naglašava Babović, potrebno je obaviti pregled kod urologa.