News

Najbolji lek za mamurluk

Kada pijete, u vašem mozgu dolazi do oslobađanja velike količine neurotransmitera koji čine da se osećate dobro. Velike količine alkohola prouzrokovaće, međutim, pojavu talasa intoksinirajućih hemikalija koje mogu da aktiviraju mehanizme vezane za odbrambeni odgovor organizma na stres i upale.

Kao posledica, javljaju se glavobolja, mučnina i drugi simptomi slični onima koje osećamo tokom gripa, a kako starimo, njihovo dejstvo može biti još izraženije. 

Šta učiniti? 

Hidratacija je svakako dobar početak, s obzirom na to da se alkohol ubraja u diuretike, koji podstiču oslobađanje vode iz organizma u vidu čestog mokrenja. Gubitak dragocenih tečnosti poremetiće odnos elektrolita u organizmu, pa bi dobro bilo nadoknaditi ih. 

Trčanje ili bilo koja druga intenzivnija fizička aktivnost takođe pomaže. Vežbanje ubrzava metabolizam, odnosno protok krvi, što znači da će se toksini brže osloboditi iz tkiva u organizmu.

Svakako bi bilo dobro istuširati se i pojesti neki osvežavajući obrok kako biste dodatno podstakli izbacivanje nataloženih toksina iz tela.