Ostale Teme

Na VMA primljena tri pacijetna sa simptomima malarije

U Vojnomedicinsku akademiju primljena su tri pacijenta sa simptomima malarije. Reč je o osobama koje su boravile u mirovnim misijama na području gde ima zaraženih komaraca, ali prema tvrdnjama lekara, svi pacijenti su van životne opasnosti.

“Potpukovnik je izlečen, dok se dva tehničara dobro osećaju i oporavljaju se. Oni su još uvek u karantinu, ali njihovo stanje je stabilno”, kaže anomimni izvor “Blica”.

Ovo je četvrti slučaj u poslednjih mesec dana da je zabeleženo obolevanje od malarije. 

Podsećamo, doktorka Olivera Jovanović, radiolog sa VMA koja je kao pripadnik tima Vojske Srbije boravila u mirovnoj misiji u Africi, preminula je krajem jula od malarije na VMA.

To je ujedno bio prvi smrtni slučaj među pripadnicima Vojske Srbije koji su boravili u mirovnim misijama, ali ne i prvi slučaj obolevanja od malarije.

Međutim, doktorka je preminula jer nije uzimala prepisanu terapiju, a na VMA se javila u poodmakloj fazi bolesti.

U Vojnomedicinsku akademiju primljen je još jedan pacijent sa simptomima malarije, nezvanično saznaje “Blic”. Navodno, reč je o osobi koja je takođe boravila u mirovnoj misiji.

“Još nije dokazano da ovaj pacijent ima malariju s obzirom na to da se još čekaju rezultati analiza, koje su prethodnih dana urađene. Njegovo zdravstveno stanje je pod kontrolom i on nije životno ugrožen”, kaže izvor iz VMA.