Srbija

Na transplantaciju u Italiju mogu i odrasli

Srbija i Italija potpisale su protokol o saradnji koji predviđa da na njihovoj listi čekanja za transplantaciju bude upisano četrnaestoro naših građana – desetoro pacijenata biće na redovnom programu, a četvoro na listi za hitnu transplantaciju. Naime, u Italiju su na transplantaciju jetre, bubrega ili koštane srži do sada išla deca kojima je bila neophodna hitna intervencija. Ubuduće tamo će moći i odrasli pacijenti.

Direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije dr Alesandro Nani Kosta kaže da će Italija preuzimati posebno komplikovane, najteže pacijente iz Srbije kojima je potrebna transplantacija, a to se pre svega odnosi na transplantaciju pluća koja se u Srbiji još ne radi. On je naveo da je Srbija u poslednje vreme uradila mnogo u ovoj oblasti i da sporazum podrazumeva i razmenu stručnjaka.

Eksperti iz Srbije, koji su inače na visokom nivou, imaće prilike da sarađuju sa svojim italijanskim kolegama, da uče i da se usavršavaju, dodao je Nani Kosta.

-Želimo da sarađujemo, da pomognemo Srbiji da dostigne standarde Evropske unije. Mislimo da je ova saradnja od obostrane koristi, jer zajedno ćemo ulagati u spasavanje života- zaključio je Nani Kosta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTS

Leave a Comment