Portret

Apotekarske kreme tražene

Iako se na početku karijere bavila farmaceutskom tehnologijom i izradom preparata za parenteralnu primenu u bolničkim uslovima, mr farm. Pecarski je svoj životni poziv pronašla u proizvodnji apotekarskih kozmetičkih preparata čisto prirodnog sastava za negu kože žena
Mr farm. spec. Danijela Pecarski za studije farmacije opredelila se tokom četvrte godine srednje škole koju je, posredstvom programa razmene, završila u Americi. Naime, ona je gimnaziju pohađala u Čačku, ali je za vreme boravka u Sinsinatiju, u američkoj državi Ohajo, živela u kući čija je vlasnica doktorirala farmakologiju i radila za jednu veliku farmaceutsku kompaniju. Mr farm. Pecarski je tako iz prve ruke mogla da vidi kako izgleda baviti se farmacijom u praksi.

– Planirala sam da upišem studije farmacije u Americi, čak sam dobila i stipendiju za koledž, ali sam ipak odlučila da se vratim u Srbiju. Nisam uspela da se izborim s nostalgijom, sve mi je mnogo nedostajalo i to je bila prava odluka – kaže Danijela Pecarski.Farmaceutski fakultet u Beogradu upisala je 1993. godine, a diplomirala je 1999. U međuvremenu se i udala, pred sam kraj studija, a s obzirom na to da joj je suprug bio sportista, dobila je priliku da dosta putuje i živi u različitim zemljama.

– Posle diplomiranja upisala sam magisterijum iz toksikološke hemije, jer je to bio način da ostanem u bliskoj vezi sa strukom i pored čestih putovanja. Međutim, na Vojnomedicinskoj akademiji se 2000. godine pojavio konkurs za specijalizanta iz oblasti farmaceutske tehnologije. Primili su me i počela sam da radim u Institutu za farmaciju na VMA. Moram da kažem da su prof. Nidžović, tadašnji načelnik Instituta, i moja mentorka prof. Antunović znatno uticali na moj profesionalni razvoj i od njih sam mnogo naučila. Otprilike u to vreme sam i dobila ideju o tome čime zapravo želim da se bavim

– mr. farm. spec. Danijela Pecarski. Specijalizaciju je završila 2005. godine, na temu kapi i gela za oči s dekspenatonolom. Formulacija tih preparata koju je radila zajedno s mentorkom, ušla je potom i u recepte Formula magistrales.

– U suštini, radili smo na različitim formulacijama in situ gela, jer nam je cilj bio da formulišemo gel koji na pH vrednosti oka prelazi u tečno stanje. Takav preparat lakši je za nanošenje, a istovremeno ima isti efekat kao i kapi. Rad u Institutu za farmaciju bio je mnogo praktičniji od čisto naučnog magisterijuma na toksikologiji, i to mi je mnogo više odgovaralo – kaže mr farm. Danijela Pecarski. Inače, jedna od njenih bliskih prijateljica nastavila je naučnu karijeru u oblasti farmaceutske tehnologije radeći na doktoratu u inostranstvu, pa se, kako kaže mr farm. Pecarski, sve uklopilo tako da i sama počne da se bavi praktičnom primenom znanja iz tehnologije. Odlučila se za proizvodnju kozmetičkih preparata potpuno prirodnog sastava, spravljenih po svim apotekarskim principima. Proizvodnju tih preparata započela je 2007. godine, posle polugodišnjeg proučavanja i probnog formulisanja različitih preparata. I samo ime kompanije odabrano je tako da asocira na prirodu i dobro zdravlje, jer mella na latinskom znači jabuka.

– Zahvaljujući mom načinu života i čestim putovanjima, imala sam priliku da se iz prve ruke upoznam s tendencijama na zapadu i da shvatim kako prirodna kozmetika sve više nalazi svoje mesto kod klijenata. Zainteresovala sam se za tu vrstu preparata i postepeno je sazrela odluka da počnem da radim na formulacijama kvalitetnih apotekarskih krema koje će sadržati isključivo sirovine biljnog porekla. Srećom, u svom okruženju imala sam i prave stručnjake koji su mi nesebično pomogli. Prvo smo osmislili program za trudnice, a potom i za sve žene. U početku su ti preparati bili u jednostavnoj ambalaži, ali smo to posle promenili jer smo shvatili koliko je i samo pakovanje preparata bitno za uspeh na tržištu – objašnjava mr farm. spec. Danijela Pecarski.

Prilikom formulacije svojih preparata, Danijela Pecarski dosta je proučavala i aromaterapiju i dejstva etarskih ulja, pa se trudila da u svojim preparatima ispoštuje sve aromaterapijske principe.

– Veoma mi je važno da etarska ulja budu pravilno iskombinovana, tako da se postigne najbolji efekat. Isto tako, trudimo se da koristimo prirodne podloge, poput kakao ili ši butera, prirodnih voskova i biljnih ulja. Etarska ulja koristimo u polovini preporučenih koncentracija, naravno uz izbegavanje ulja koja se ne preporučuju u trudnoći u preparatima za trudnice, dok su biljni ekstrakti u preporučenim farmakopejskim koncentracijama. Morate imati na umu da oko pet procenata svega što se stavi na kožu dospeva do sistemske cirkulacije i može ispoljiti neke sistemske efekte, tako da ne može biti svejedno kakvog su kvaliteta i sastava preparati koje koristimo u svakodnevnoj nezi lica i tela. Inače, sve formulacije smišljala sam sama, uz veliku pomoć prijateljica koje su takođe farmaceuti, a kod formulacije preparata za trudnice mnogo mi je pomogla i koleginica koja je ginekolog – objašnjava mr farm. Danijela Pecarski.

Iako se bavi proizvodnjom kozmetičkih preparata, Danijela Pecarski smatra da se nije udaljila od same struke. Naime, kako sama kaže, kozmetičkim preparatima se ne rešavaju samo estetski problemi kože već i neki dermatološki problemi, a kozmetika je često i vid njihove prevencije. – Uverena sam da samo prirodne podloge treba da budu nosači u kozmetičkim preparatima jer one najviše prijaju koži. Inače, sve kreme i podloge sami pravimo, a uvozimo jedino aktivne principe. Uskoro pokrećemo i nove linije detoks i antistres s visokim koncentracijama aktivnih supstanci koje stimulišu sintezu proteina kože i aktivnost ćelija. Trudimo se da ispratimo novitete i aktuelnosti iz sveta u toj oblasti – objašnjava Danijela Pecarski.
U međuvremenu, upisala je i doktorske studije na Katedri za molekularnu medicinu Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

– Doktorski rad na kome radim je multidisciplinaran, jer kombinuje saznanja iz farmakologije, farmakognozije i kozmetologije. Rad se zapravo odnosi na ispitivanje svojstava etarskih ulja biljaka s našeg područja, a tu temu odabrala sam zato što sam htela da naučno proverim dejstvo svojih preparata. Trenutno sam u završnoj fazi doktorskih studija i radim eksperimentalni deo u kome ispitujemo antimikrobno i antimikotičko dejstvo etarskih ulja biljaka iz familija Lamiaceae i Apiaceae. Doktorat mi je dao i dodatno samopouzdanje u vezi s radom na mojim preparatima, jer sam uspela da već stečeno praktično i iskustveno znanje upotpunim i onim naučnim – kaže mr farm. Danijela Pecarski.

Pored preparata koji su trenutno u proizvodnji, mr farm. Pecarski planira i proširenje palete proizvoda preparatima za negu lica, anti age kremama, kremama za negu tela i zatezanje kože.

– Preparati koje pravimo ne sadrže lekove u pravom smislu te reči, ali sadrže biljne ekstrakte i etarska ulja u čiju sam lekovitu moć uverena. Biljni ekstrakti zaista mogu da budu veoma delotvorni, ali da bi se to postiglo, njihove karakteristike treba dobro poznavati, a same ekstrakte koristiti u odgovarajućim koncentracijama. Za mene su kozmetički preparati zapravo farmaceutski preparati i njihovoj izradi pristupam jednako ozbiljno kao i izradi sterilnih parenteralnih rastvora koje sam pravila na VMA – zaključuje mr farm. spec. Danijela Pecarski.