Svet

Monsanto odbio ponudu Bayera

 

Američka kompanija Monsanto odbila je 62 milijarde dolara vrednu ponudu za preuzimanje od strane nemačkog Bayera jer je smatra nepotpunom i finansijski nedovoljnom, ali kako su poručili otvoreni su za dalje pregovore.

-Trenutna ponuda značajno podcenjuje našu kompaniju i ne pruža garanciju da će biti uklonjeni potencijalni finasijski i regulatorni rizici povezani s akvizicijom – poručio je u saopštenju Hugh Grant, izvršni direktor Monsanta.

Bayer je odgovorio da njegova ponuda za preuzimanje po ceni deonice od 122 dolara predstavlja punu vrednost za deoničare Monsanta, ali da se raduje konstruktivnim razgovorima s Monsantom. 

Trenutno se cena deonice Monsanta na Wall Streetu kreće oko 109 dolara, znatno ispod cene u Bayerovoj ponudi, što pokazuje, kažu analitičari, da ulagači nisu baš uvjereni da će se postići dogovor. Još uvek nije jasno na koju bi cenu preuzimanja poslovodstvo Monsanta pristalo, ali analitičari kažu da bi trebala biti znatno viša nego što Bayer sada nudi.

– Verujemo da je malo verovatno da će se dogovor postići sa cenom od 122 dolara po deonici i smatramo da je 135 dolara verovatnija cena – rekli su analitičari JPMorgana.