Srbija

Miomi često neadekvatno lečeni

Edukativna tribina pod nazivom Život bez tereta mioma, održana je 4. juna u Mađarskom kulturnom centru, u organizaciji kompanije Richter Gedeon.

Tom prilikom istaknuto je da su miomi veoma učestala ginekološka patologija kod žena u reproduktivnom periodu, ali da često ostaju neprepoznati i neadekvatno lečeni.

Odgovarajuća metoda lečenja zavisi od niza faktora – starosti žene, ozbiljnosti i učestalosti simptoma, lokalizacije i vrste mioma, a do sada je to uglavnom bio operativni pristup. Od ukupno 300.000 operacija mioma, koliko se svake godine obavi u Evropskoj uniji, 230.000 podrazumeva uklanjanje materice, rečeno je na tribini.

Prof. dr Vesna Kopitović iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, istakla je da u lečenju mioma danas postoje dve opcije: hirurška i pomoću lekova.

– Danas je privilegija postojanje savremene terapije, medikamentozno rešenje, kod koga nema tegoba, nema krvarenja, miom se smanjuje, život normalno funkcioniše, a ukoliko ipak bude moralo da se ide na operaciju, ona će biti lakša i postojaće veća šansa da se sačuva materica. Savremena terapija dostupna je u više od 40 zemalja – istakla je dr Kopitović.

U Evropi traje stalna borba sa histeroktomijom, istakao je ovom prilikom prim. dr Luka Anđelić iz Opšte bolnice Subotica, a cilj je da se sačuva integritet tela svake žene, neotklanjanjem cele materice.

Posebnu pažnju na to da miomi mogu ugroziti reproduktivnost i trudnoću skrenuo je prof. dr Aleksandar Ljubić, direktor opšte bolnice Medigroup iz Beograda.

Na tribini je govorila i Jasna Ljubišić, pacijentkinja koja se izborila sa problemom mioma, ističući svoja iskustva sa terapijom lekovima.

Redovan ginekološki pregled najbolji je put ka očuvanju reproduktivnog zdravlja, složili su se svi govornici, dodajući da je poželjno imati alternativu hirurškom pristupu kada je reč o miomima, kao i da bi najbolje bilo kada bi se takvi lekovi našli na pozitivnoj listi.

 

 

 

 

Leave a Comment