Srbija

Mesec borbe protiv raka debelog creva: Testiraj se!

Ove godine će u svetu prvi put biti obeležen 24. mart kao Svetski dan metastatskog kolorektalnog karcinoma. Tim povodom, Međunarodna asocijacija kolorektalnog karcinoma (ICCA) pokrenula je kampanju pod nazivom Testiraj se, sa ciljem podizanja svesti i razumevanja značaja testiranja RAS biomarkerima kod pacijenata kojima je dijagnostikovan metastatski kolorektalni karcinom.

Statistički podaci pokazuju da u Srbiji godišnje od malignih tumora debelog creva i rektuma oboli preko 4.000 i umre više od 1.500 ljudi. Maligni tumori debelog creva i rektuma u našoj zemlji druga su po učestalosti lokalizacija raka u obolevanju i umiranju kod muškaraca, odnosno druga po učestalosti u obolevanju i treća u umiranju od malignih tumora kod žena. 

O kampanji Testiraj se, o problemu i učestalosti raka debelog creva, kao i o mogućnostima personalizovanog lečenja, biće reči na radnom doručku koji će biti održan 24. marta u hotelu Belgrade Art Hotel. Među govornicima će tom prilikom biti istaknuti onkolozi i predstavnici Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre. Tom prilikom govoriće prim. dr Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Siniša Radulović, predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije, dr Vladimir Kovčin, onkolog i medicinski direktor Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, i Milenko Mitrović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.

Organizator ovog događaja je Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, neprofitna organizacija posvećena borbi protiv karcinoma debelog creva, i to prevencijom, poboljšanjem kvaliteta života pacijenata, dostupnošću terapije i pružanjem pomoći pacijentima i članovima njihovih porodica.