Srbija

Medicinska soba za osobe sa autizmom otvorena u Kragujevcu

Medicinska soba za osobe sa autizmom otvorena u Kragujevcu

Medicinska soba za osobe sa autizmom otvorena je u centru Kragujevca sa ciljem pružanja podrške u učenju određenih ponašanja i uspešnom prevazilaženju situacija prilikom medicinskih pregleda i intervencija. U pitanju je druga ovakva prostorija u Srbiji, koja je rezultat projekta Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i kompanije Vip mobile.

 

Medicinska soba nalazi se na adresi Janka Veselinovića bb, u okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vukašin Marković“, i opremljena je medicinskim instrumentima kako bi izgledala kao ordinacija. Ovde će se osobama sa autizmom približiti realne situacije poput lekarskih pregleda i intervencija, koje kod njih predstavljaju izvor anksioznosti. Korisnici će imati priliku da prisustvuju demonstracionim vežbama i da se kroz edukativna štampana vizuelna uputstva sa simbolima i panoe upoznaju sa pravilima ponašanja u lekarskoj ordinaciji.

 

-Kroz aktivnosti koje se sprovode u medicinskoj sobi kod osobe sa autizmom poboljšavaju se komunikacione i socijalne veštine, a povećava se uspeh u realizaciji medicinskih intervencija. Prvu ovakvu sobu otvorili smo u Novom Sadu, i zadovoljstvo mi je što je još jedno takvo mesto u Srbiji na raspolaganju kako posete lekaru ne bi bile stres za autističnu osobu i njenu porodicu. Pozivam roditelje osoba sa autizmom u Kragujevcu i okolini da koriste ovaj prostor, a kompaniji Vip mobile se zahvaljujem na realizaciji i otvorenosti da još jednom odgovori na potrebe osoba sa autizmom u našoj zemlji-rekla je  Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

 

U saradnji sa Udruženjem za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac biće organizovane različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine, koji će volontirati. Do kraja godine očekuju se otvaranja još tri sobe u dva grada.

 

-Uvideli smo sa saradnicima iz Saveza da će medicinske sobe znatno olakšati svakodnevicu osobama sa autizmom i njihovim porodicama. To je pokazalo i iskustvo iz Novog Sada, a sada imamo još jednu sobu koja će, ne sumnjamo, biti vrlo značajna u ovom regionu. Cilj ovog projekta ispunjavamo do kraja, jer kao kompanija imamo odgovornost prema društvu i da ovakvim potezima pružimo dobar primer- poručila je Ana Boroš Todić, vođa ovog projekta u kompaniji Vip mobile.

 

Otvaranju medicinske sobe u Kragujevcu prisustvovali su i dr. Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Danijela Nešović, potpredsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom – Kragujevac, Tatjana Simić, direktorka škole „Vukašin Marković i prof dr Nenad Glumbić, redovni profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

 

Posle pokretanja digitalnog savetovališta u apriliu ove godine, medicinske sobe su nastavak projekta koji je uz pomoć novogodišnje donacije kompanije Vip mobile realizovao Savez Autizam Srbija.