Srbija

Lepe vesti za sve pacijente: Stigao je IKS nož

Stigao je IKS nož

Najsavremeniji aparat koji se koristi u lečenju malignih i benignih tumora, čuveni Iks nož, počeo je se radom u Kliničkom centru Srbije. U naredna dva meseca u planu je da na Iks nožu bude tretirano 30 pacijenata.

U izgradnju Centra za IKS nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 791.901.978 dinara. Prednosti iks noža su efikasnost i preciznost, budući da može da se primeni na tumore svih lokalizacija koji su veličine pet do šest centimetara. Iks nož ima više tehnika zračenja koje se mogu koristiti i ovo je 4D tehnologija zračenja, a inače se koriste 2D i 3D.

– Može se koristiti tehnika koja navodi zrak na tumor (tada se tumor prati u realnom vremenu), pomeranje tumora, takođe se može koristiti terapija gde se sam zrak oblikuje prema tumoru, a sam intenzitet zraka nije uvek isti – naglasila je dr. Biljana Šeha.

Iks nož se može koristiti za celo telo, njime se mogu precizno zračiti tumori koji su previše veliki za Gama nož. Do sada u Srbiji ovakav način radioterapije nije sprovođen, a sada Iks nož poboljšava kvalitet radioterapije, posebno za one pacijente čiji tumor nije veći od 5cm.

Profesorka Danica Grujičić je tim povodom na svom facebook profilu napisala da je to možda najznačajniji dan u njenom životu.
-Uspeli smo posle Gama noža da nabavimo i Iks nož za naše pacijente. Veliki dan za sve građane Srbije i sve porodice koje nažalost imaju nekog bolesnog. Krenuo je danas sa radom pre zadatog roka, tretiran je prvi pacijent. Formirali smo sjajanu ekipu stručnjaka koji će raditi na Iks nožu. Hvala celom timu koji je radio sa mnom da izguramo ovo do kraja! Srećna sam jer svojim naslednicima ostavljam daleko bolje uslove da leče ljude od onih u kojima sam ja radila. Govorili su svi da je ovo nemoguće pogotovo ne za ovako kratak rok, prvo za gama nož sada i za iks nož. Na GAMA nožu naš tim je u prvoj godini postigao najviše i najbolje rezultate u svetu, takve da svetski stručnjaci nisu verovali da je to moguće. Pokušaćemo to i sa iks nožem. Daću sve od sebe da u narednom periodu ostvarim sve velike planove koje sam zacrtala na korist svim bolesnima kojima je pomoć najpotrebnija- istakla je profesorka Grujučić.

 

Do sada su pacijenti na tretman iks nožem morali da idu u inostanstvo, što ih je koštalo najmanje 20.000 evra. U našoj zemlji do sada ovakav način radioterapije nije sprovođen, tako da će se nabavkom ovakvog aparata značajno poboljšati kvalitet radioterapije, posebno za one pacijente čiji primarni tumor nije veći od 5 centimetara. Nova zgrada se prostire na 700 kvadrata, a u njoj će biti iks nož, kao i sva prateća oprema.