Svet

Lekari uspeli da pričaju sa potpuno paralizovanim pacijentima

Uz pomoć posebnog uređaja lekari su uspeli da komuniciraju s pacijentima koji zbog potpune paralize dosad nisu bili u stanju da na bilo koji način opšte sa okolinom. Ova revolucionarna tehnologija omogućava pacijentima sa takozvanim sindromom zaključanog čoveka da odgovaraju na pitanja odgovorima da ili ne koje mašina čita iz moždane aktivnosti. Tri žene i jedan muškarac starosti od 24 do 76 godina obučeni su da koriste sistem godinu dana pošto su potpuno izgubili sposobnost verbalne i neverbalne komunikacije. Oni su oboleli od amiotrofične lateralne skleroze, progresivne neurodegenerativne bolesti koja izaziva opštu paralizu, ali sposobnost razmišljanja ostaje netaknuta. 

-Ovo je prvi put da smo uspeli da uspostavimo komunikaciju sa ovim pacijentima. Nakon 30 godina rada na ovom cilju, ovo je jedan od najsrećnijih trenutaka u mom životu -rekao je Nils Birbaumer, neurolog i vođa istraživanja sa Univerziteta Tibingen. 

Pacijenti su nosili kape koje uz pomoć infracrvene svetlosti detektuju varijacije u krvotoku u različitim regijama mozga. Dok su odgovarali na pitanja, kompjuter je razlikovao šeme protoka krvi u mozgu kao “da” i “ne”. Adrijan Ouven, neurolog Univerziteta u Zapadnom Ontariju, istražuje da li ista tehnologija može pomoći u komunikaciji sa drugim pacijentima sa oštećenjima mozga, uključujući i one za koje se smatra da su u vegetativnom stanju.