Svet

Lek protiv gojaznosti istovremeno leči i anksioznost

Najnovija studija kanadskih istraživača sa Univerziteta u Otavi, objaveljena u stručnom žurnalu Neuron, otkrila je nov način delovanja endokanabinoida, jedinjenja nalik marihuani koje proizvodi čovekov organizam, uz to otkrivajući i da jedan od lekova koji leči gojaznost istovremeno umanjuje i anksioznost.

Naučnici su prvobitno ispitivali uticaj gena pod nazivom LMO4 na razvoj i regeneraciju mozga kada su primetili da su laboratorijski miševi, kojima je nedostajao taj gen u određenom delu mozga, prikazivali anksiozno ponašanje, a istovremeno su postali i gojazni. Istraživači su došli do otkrića da enzim pod nazivom PTP1B igra ključnu ulogu u stvaranju molekularne putanje koja povezuje LMO4, anksioznost, gojaznost i sistem endokanabinoida u organizmu. Naime, kada su koristili lek (trodusquemine) koji sprečava aktivnost enzima PTP1B, primetili su da se istovremeno smanjuju i gojaznost i anksioznost.   

Poznatu terapiju za anksiozna ponašanja često prate neželjene reakcije i mogućnost za razvijanje zavisnosti, istakli su kanadski istraživači. Pristup koji su oni osmislili čini da se mozak zapravo sam regeneriše regulacijom nivoa enzima PTP1B.

Trodusquemine se trenutno ispituje u kliničkim studijama, sa ciljem da se utvrdi njegov efekat na kontrolu apetita i smanjenje telesne mase, a istražuje se i njegov pozitivan uticaj na lečenje raka dojke. Prethodne studije već su pokazale da ljudi sa metaboličkim oboljenjima povezanim sa gojaznošću često pate i od anksioznosti. Otkrivajući da postoji biološka veza između gojaznosti i anksioznosti, otvara se mogućnost da se ova dva oboljenja leče u tandemu.