Integrativna medicina

Kurkuma: Superhrana 2018. godine

Ako ste od onih koji vode računa o svom zdravlju sigurno ste čuli za kurkumu, žuti začin koji je proglašen namirnicom 2018. godine. Kurkuma pripada porodici đumbira i raste u Aziji, a za ishranu ljudi koristie se podzemni deo biljke- rizom.

Nikada se ne jede sveža već se prvo kuva u vodi između 30 i 45 minuta, zatim se suši i onda se koristi za bojenje tekstila ili kao začin u ishrani ljudi. Kukumu možete dodati u soseve, marinade, različite vrste mesa, a neizostavni je začin u indijskim jelima i jedan je od najvažnijih sastojaka nadaleko poznatog karija.

Vekovima se u koristi u ajurvedskoj medicini za lečenje brojnih bolesti. Poslednjih godina sve su češće naučne potvrde zdravstevenih benefita ove biljke.

Kurkuma deluje protivupalno

Nauka je konačno potvrdila one o čemu se u Indiji vekovima znalo. Naime kurkuma sadrži jedinjenja koja se nazivaju kurkuminoidi, od kojih je najvažnije kurkumin, koje ima antioksidativna svojstava i deluje antiinflamatorno. Da bi ste povećali aposrpciju ove materije poželjno bi bilo da konzumirate zajedno sa biberom. Kurkumin je takođe rastvorljiv u mastima, pa je možda dobra ideja da je meso začinite sa kurkumom ili da u salate u koje ćete dodati kurkumu obavezno dodate i maslinovo ulje. Kada u telu ne postoji upala onda ni mikroorganizmi poput baktrerija ne mogu tako lako da dođu do vas. Naime, hronične upale u telu dovode do bolesti srca, raka, brojnih metaboličkih i degenerativnih poremećaja. U pojedin studijama se čak pokazalo da kurkuma ima sličan efekat kao i antiinflamatorni lekovi.

Poboljšava rad mozga

Kurkumin, ključni sastojak kurkume poboljšava rad mozga i smanjuje rizik od oboljevanja. Kurkumin povećava neurotrofni moždani faktor čiji nedostatak je povazan sa bolestima poput Alchajmerove bolesti ili depresije. Naučnici veruju da kurkuma može da utiče i na bolje pamćenje.

Pozitivno utiče na rad srca

U naučnom istraživanju u kom se volonteri konzumirali 500mg kurkumina dnevno svega sedam dana, rezultati su pokazali da su uspeli da smanje ukupan holesterol za 11.63%,  pri tom su povećali dobar HDL holesterol za 29% , a  uočeno je smanjenje oksidacije holesterola u organizmu za 33%.

Sprečava pojavu kancera

Studije su pokazale da kukuma može da smanji rast novih krvnih sudova u tumorima, spreči širenje kancera, kao i da ubrza smrt kancerogenih ćelija. Pa se tako veruje da bi se kurkumin (najvažnij sastojak kurkume) mogao da koristi zajedno sa konvencionalnom terapijom kancera. Još uvek se radi na proučavanju svih dejstava ovog začina.

 

Recept za super kafu sa kurkumom

 

1 šoljica kafe

½ kafene kašičice cimeta

½ kafene kašike kukume

1 supena kašika putera

Sve sastojke promešati i uživati.

Leave a Comment