Srbija

Krvi ima za dva dana

Uobičajeno je da tokom letnjih meseci zbog godišnjih odmora i velikih vrućina češće nedostaje krv za transfuziju, pa se i zalihe drastično smanjuju. Tako je situacija i ovoga leta. Kako navode u Instututu nestašice krvi  za sada nema, ali nema ni velikih rezervi. Krv imaju za svega dva dana.

-Negativne krvne grupe su te koje su najneophodnije, da se ponovo jave davaoci sa tim krvnim grupama. Pre svega sa nultom i grupom A. Nema neke velike nestašice, ali tradicionalno ulazimo u period i prema septembru idemo sa smanjenim rezervama- kaže direktor Instituta za transfuziju krvi Srbije Gradimir Bogdanović.

Iako se u ovom trenutku ne odlažu operacije, to bi uskoro moglo da se desi, ukoliko se i dalje budu smanjivale zalihe krvi.

-Mi se nadamo da neće, ali iskustvo pokazuje da je sada takav period, kada bi moglo da dođe do odlaganja hladnih operacija, koje mogu da se planiraju. Svi koji su životno ugroženi dobiće krv u svakom trenutku, 24 sata dnevno-kaže Bogdanović.

Napominjemo krv može dati svako ko je: zdrav, punoletan i ima više od 50 kilograma. Muškarci na svaka tri meseca, a žene na četiri.