Svet

Krioprezervacija omogućuje potomstvo


 

Nova metoda koja će se primenjivati pre hemioterapije omogućiće mladim ženama da uprkos tome što su imale kancer jajnika dobiju potomstvo. Ovaj medot pod nazivom krioprezervaciji tkiva jajnika, podrazumeva uklanjanje, a onda zamrzavanje zdravog tkiva jajnika koje sadrži jajne ćelije, pre početka hemioterapija i zračenja u borbi protiv raka. Kada pacijentkinja završi sa lečenjem, koje inače podrazumeva trajno oštećenje reproduktivnih organa i odluči da ima decu, tkivo se ponovo vraća u njene jajnike.  Osim što može pokušati da začne – prirodno ili in vitro – ovaj zahvat mogao bi pomoći u sprečavanju prerane menopauze, koja je česta posledica lečenja nekih oblika raka.

Devojke i žene obolele od raka u Velikoj Britaniji sada mogu da se podvrgnu ovom tretmanu. Trenutno, ženama koje planiraju da imaju decu posle lečenja raka, obično se preporučuje zamrzavanje jajnih ćelija, ali za neke žene to nije opcija, jer im je hitno potrebno lečenje i ne mogu da čekaju 10 do 14 dana, koliko je potrebno za sazrevanje jajnih ćelija uz pomoć injekcija hormona. 

Ako rak napadne pre puberteta, jajne ćelije se ne mogu prikupiti i zamrzavanje je nemoguće. 

Nova procedura omogućava lekarima da uklone tkivo jajnika kroz mali otvor na stomaku pod opštom anestezijom. Prošle godine neimenovana 27-godišnja žena iz Belgije postala je prva na svetu koja je dobila bebu koristeći tkivo jajnika zamrznuto pre nego što je ušla u pubertet. Do danas je širom sveta rođeno 68 beba zahvaljujući ovoj proceduri.