Srbija

Koronarni skener ubrzava dijagnostiku

 

Zahvaljujući aparatu za obavljanje skenerske koronarografije, moguće veoma jednostavno utvrditi da li je došlo do razvoja koronarne bolesti, i to bez katetera i žica. Ovaj neinvazivni metod je manje bolan i lekarima u mnogim slučajevima može da pruži bolji uvid u zdravstveno stanje pacijenta. Kliničko-bolnički centar Zemun jedna je od ustanova u kojoj se svakodnevno izvodi ova procedura skenerom koji rekonstruiše trodimenzionalnu strukturu snimljenog dela tela i snimke analizira specifičnim softverom. Doktor Radosav Vidaković, šef Odeljenja za neinvazivnu srčanu dijagnostiku u ovom centru, u intervjuu za objašnjava da se, osim zakrčenja krvnih sudova i anatomske strukture srca, ovom metodom detaljno može videti i prohodnost stenta, kao i mesto na kojem je pacijentu postavljen bajpas.

– Pregled je brz i jednostavan i može da se izvede i kod osoba koje imaju metalne implantate, što nije moguće sa magnetnom rezonancom. Važno je i da posle pregleda u telu ne zaostaju kontrastna sredstva koja predstavljaju izvor zračenja, kao što su radio-obeleživači koji se koriste u nuklearnoj medicini – kaže dr Vidaković.

Po završenoj proceduri snimanja, pacijenti se opserviraju od 30 do 60 minuta. Za to vreme se analiziraju snimci na kompjuterskim radnim stanicama opremljenim posebnim softverom i piše izveštaj sa nalazom. U KBC Zemun analizu snimaka rade zajedno kardiolog i radiolog. U slučaju da se dijagnostikuju ozbiljna oboljenja srca, pre svega koronarnih arterija ili drugih organa, bolesnici mogu biti i zadržani na bolničkom lečenju.