Srbija

Kolektivni imunitet jedina zaštita od boginja

Od početka pojave malih boginja u oktobru, Institutu za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” beleži 1.255 slučajeva. Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković kaže za da je najsigurnija zaštita eliminisati bolest, kao i da je za to potreban kolektivni imunitet i visok procenat vakcinisanih. Razvojem kolektivnog imuniteta se štite i osobe koje ne mogu biti vakcinisane.

-Najsigurnija zaštita je eliminisati bolest, a za to je potreban kolektivni imunitet, odnosno visok procenat vakcinisanih ili zaštićenih osoba, bilo da su preležale ili su vakcinisane. U nekoj zajednici kada to imamo onda čak i one osobe koje nisu smele da se vakcinišu, zbog kontraindikacija ili su se vakcinisale pa imuniski sistem nije odgovorio na vakcinu dovoljno, bivaju zaštićene time što virus do njih ne može da dođe – objasnio je Janković.

Smatra da je važno govoriti o malim boginjama, jer je iz ovoga potrebno da se izvuče pouka budući da male boginje nisu jedina bolest koju vakcina sprečava. Naveo je da u bolnici u Tiršovoj nema težih komplikacija koje su nastale kod pacijenata obolelih od malih boginja.

-Teških nema, imali smo određeni broj dece i on se menja iz dana u dan, ali nije ovde u žiži sam broj, jer svako dete želimo da zaštitimo. Imali smo određen broj dece koji je lečen u Tiršovoj pa smo onda shvatili da imaju male boginje, bili su u inkubaciji kada su primljeni zbog nečeg drugog – rekao je Janković i dodao je da su izbegli širenje malih boginja unutar te ustanove.

-Za sada smo srećom uspeli da izbegnemo, delimično zahvaljujući rigoroznim merama, a delimično zahvaljujući možda i sreći, širenje unutar same bolnice, ali naravno to nije uvek moguće sprečiti i mi ne kožemo ne u kom slučaju biti sigurni da će i najrigoroznije mere to uspeti da spreče ako epidemija nastavi da se zahuktava -naglasio je Janković.

Objasnio je da je cilj da se sva deca koja mogu da se leče negde drugde, a imaju male boginje, leče u ustanovama gde ne dolaze u kontakt sa pacijentima koji boluju od drugih, ozbiljnijih bolesti i koje treba odvojiti od izvora zaraze. Maska i često pranje ruku mogu sprečiti širenje virusa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: RTS