Srbija

Ko su kompanije koje žele Galeniku

Komisija za sprovođenje postupka strateškog partnerstva za Galeniku odobrila je prijave sva tri ponuđača i sada sledi dostavljanje predloga rang-liste Vladi Srbije. Sve tri zainteresovane kompanije ispunile su uslove, nakon što su dva puta dopunjavale dokumentaciju, tako da su u trci i dalje Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije, EMS S.A. iz Brazila i Konzorcijum Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije.

Vrednost ponuđena na tenderu za četvrtinu Galenike nije manja od 7 mil EUR, a sve kompanije koje su dostavile ponude su prilično velike na nacionalnom nivou, ali se ne mogu nazvati liderima u ovoj oblasti na globalnom tržištu.

Kako navodi Blic, menadžeri indijske kompanije i britansko-ruskog konzorcijuma vrlo precizno su se pozabavili troškovima koji bi ih čekali ukoliko uđu u Galeniku. Navodno, ovi potencijalni kupci zemunske fabrike u svojim ponudama u broj navode koliko radnika žele da vide, odnosno za koliko njih bi morala da se pobrine država.

Obe kompanije na prvi pogled nude slične uslove, ali ipak postoje značajne razlike u pogledu radnika. Britansko-ruski fond, recimo, vidi Galeniku sa 700 radnika i ne traži nikakve uslove. Indijci istovremeno pristaju na 50 ljudi više, ali uz čak 11 uslova koji iz ugla menadžmenta i zaposlenih u ovoj fabrici teško da mogu biti prihvatljivi.