Svet

Kinezi menjaju gene kod ljudi

 

Naučnici iz Kine najavili su da će ovog meseca, prvi u svetu da urade istraživanje koje podrazumeva promenu gena Crispr-Cas9 metodom. Naučnici se nadaju da će im Crispr metoda zamene dela genetskog materijala otvoriti nova vrata u borbi protiv raka pluća. Metoda se razvija od 2012. godine i predstavlja jednostavan i efikasan način da se ukloni i zameni deo genetskog materijala, a američki magazin Science ju je prošle godine proglasio za najznačajnije naučno dostignuće. Naučnici u ekstrahovanim ćelijama pacijenata zameniti gen za kodiranje proteina PD-1, koji služi za regulaciju i obuzdavanje imunog sistema, ali koji ćelije raka koriste da se sakriju od imunog sistema. Oni zatim izmenjene T ćelije ubrizgati nazad u telo pacijenta u nadi da će ih izbacivanjem proteina PD-1 naterati da direktno napadnu ćelije raka.

-To je kao da van tela pacijenta gradite armiju za borbu protiv raka- kaže profesor Lu Ju, vođa tima.

Kako je naveo, tim je oformljen krajem prošle godine i prošlog meseca je od relevatnih zdravstvenih tela dobio sve dozvole.

-Planiramo da izaberemo deset volontera sa odmaklom fazom raka pluća, koji su prošli hemoterapiju, zračenje i druge vidove terapije. Imamo dosta prijavljenih i sada prolazimo kroz njihove kartone i pravimo listu- rekao je Ju. 

Nova terapija će trajati od osam nedelja do tri meseca, a istraživanje će trajati nešto više od godinu dana.