Srbija

Kakva je budućnost estetske medicine?

Kakva je budućnost estetske medicine?

Dermatolozi i estetski hirurzi Srbije, kojima je očuvanje mladalačkog i prirodnog izgleda dnevni imperativ, sastali su se na susretu Budućnost estetske medicine u Beogradu, u organizaciji farmaceutske kompanije Medis Pharma, Beograd. Medis Pharma je zastupnik estetskih medicinskih proizvoda nemačke kompanije Merz.

Predstavljena su najnovija dostignuća u medicini koja koriste pristup manje invazivnih metoda u estetskoj medicini uz konkretno korišćenja kvalitetnih Merzovih proizvoda. Proizvodi ove kompanije imaju izuzetan renome među stručnjacima i njihov efekat je dokazan mnogobrojnim naučno-medicinskim studijama.

Najnovija dostignuća u estetskoj medicini predstavila je dr Tatjana Pavičić, sertifikovani dermatolog specijalizovan za kozmetičku hirurgiju i estetsku dermatologiju u Minhenu. Dr Pavičić je poznata kao međunarodni predavač i trener u oblasti napredne kozmetičke dermatologije i hirurgije, takođe i član mnogobrojnih nacionalnih i internacionalnih dermatoloških i kozmetičkih asocijacija.

Elina Marković Martać, direktor Medis Pharma, naglasila je važnost susreta domaćih eksperata sa vrhunskim svetskim stručnjacima iz oblasti dermatologije i estetske medicine i pozdravila priliku da direktno čuju njihova iskustva i saznanja.

-Ovakvi skupovi imaju veliku vrednost za lekare u Srbiji ali i za dalji razvoj estetske medicine u našoj zemlji, koja uspešno prati korak sa svetom- kaže Elina Marković Martać napominjući da je kompanija Medis generalni partner Merza u oblasti estetske medicine za čitav region i da zajedno kroz edukaciju i razmenu znanja aktivno rade na unapređenju ove medicinske oblasti.

Prema raspoloživim podacima, najpopularnije estetske nehirurške intervencije u Srbiji prošle godine bile su uklanjanje masnog tkiva (korekcija oblika tela aparatima), dermalni fileri, rekonstrukcija vlasišta i tretman botulinskim toksinom. Stručnjaci tvrde da neprestano raste upotreba botulinskih toksina i upotreba tretmana takozvanim dermalnim filerima. Procenjuje se da su 70% pacijenata svih estetskih zahvata u Srbiji žene. Takođe, pacijenti sada traže manju vidljivost promena pa je očigledno prošlo vreme nesrazmerno velikih usana i grudi.

-Ali ako pogledam svoje pacijente u Minhenu koji dolaze sa Balkana, onda mogu reći da su žene sa Balkana puno zainteresovanije kako izgledaju i mnogo otvorenije za estetske proizvode nego žene iz, na primer, Nemačke ili Francuske. Takođe, one se i ranije podvrgavaju estetskim procedurama. Taj trend se vidi u čitavoj istočnoj Evropi, mada još ne tako izraženo i često kao u Aziji- dodala je dr Tatjana Pavičić, vodeći evropski stručnjak za estetsku dermatologiju.

Uprkos tome što je većini ljudi izuzetno stalo do toga da zadrže mladalački izgled, prekasno počinju da brinu o sebi i javljaju se lekaru tek kada su znaci starenja i bore jako izraženi, što je ogromna greška. Prema načelima savremene medicine treba izbegavati velike i skupe estetske intervencije i umesto toga kroz česte, male tretmane raditi na očuvanju kože i unapređenju njenog zdravlja na duge staze, kaže dr Pavićić. Fokus je na očuvanju zdravlja kože, ali i korišćenju metoda koje su se u praksi pokazale kao efikasne i pouzdane.

Obučeni lekari i kvalitetni proizvodi

Stručnjaci su jednoglasni oko toga da je najvažniji savet koji mogu pacijenti da dobiju – da se kod bilo kakvih zahvata pre svega oslone na modernu medicinu: obučene lekare i korišćenje procedura i preparata koji se temelje na ozbiljnim naučnim istraživanjima. Sve ostalo znači ozbiljan rizik po zdravlje.

-Nikada nisam i neću da koristim u praksi proizvod za koji nema naučnih studija koje pokazuju kakvi su njegovo dejstvo i efikasnost bez obzira na to da li je jeftin ili je neko rekao da je dobar. Već 11 godina na univerzitetu i sad u praksi radimo puno kliničkih studija. Estetika mora biti bazirana na naučno dokazanoj medicini. Zbog toga upotrebljavam Merzove proizvode još od 2006. godine (Belotero Balance, Soft & Bocouture), od 2008. Intense, od 2009. Radiesse, od 2014. Ultherapy a Cellfinu od januara 2017.

Kvalitet proizvoda kompanije Merz, koju u našem regionu zastupa farmaceutska kompanija Medis, dr Pavičić potvrđuje izjavom:

-U čitavom ovom periodu nisam nikad imala nikakvih problema sa njihovim proizvodima. Često putujem po svetu ali nikada nisam čula da je neko od pacijenata imao inflamatorne reakcije na Belotero. A to nije uvek slučaj sa svim preparatima, posebno sa hijaluronskim proizvodima. Zato je kvalitet na prvom mestu.

Govoreći o novim profesionalnim trendovima, naveden je porast popularnosti korišćenja preparata koji se ubrizgavaju u kožu u kombinaciji sa električnim uređajima, a sada lekari koriste širi pristup: u fokusu više nije samo lice već se u celini posmatra i tretira sa vratom, dekolteom, rukama i generalno u kombinaciji sa tretmanima tela.

Najbitniji danas je prirodan izgled

Nakon 10 godina tretmana treba izgledati bolje i mlađe, mada 10 godina starije, ali da se ne vidi korekcija. Najbitnija je sigurnost – to je kvalitet proizvoda ali i kontinuirano obrazovanje lekara i na kraju procedure adaptirane na anatomiju u kombinaciji pristupa (multilayer multistep approach), dodala je za kraj dr Pavičić.

Lepota jeste i ostaće izazov, imperativ i večita inspiracija doktorima i farmaceutima, zaključili su stručnjaci, učesnici Medisovog skupa.