Svet

Kako kafa utiče na kosti?

kafe

Ispijanje mnogo kafe povezano je sa uvećanim rizikom od preloma kostiju i razvojem osteoporoze u nekim studijama. Pojedine studije potvrdile su povezanost kafe i slabijih kostiju, ali postoje i one koje odgovorno tvrde da je ovo nategnuta teza.

– Ne bih brinuo oko toga. Ogromne studije u različitim zemljama, sprovedene na nacionalnom nivou, nisu pronašle dokaze o uvećanju broj preloma zbog kafe – kaže doktor Robert Reker, direktor Istraživačkog centra za osteoporozu na Univerzitetu u Omahi.

Na primer, studija u Švedskoj, koja je uključivala više od 61.000 žena u roku od dve decenije, pokazala je da pijenje četiri šoljice kafe ili više, vrlo malo utiče na promenu gustine kostiju, ali nije dokazano da je došlo do uvećanja rizika od preloma.

Magazin Food and Chemical Toxicology je ove godine, sistemskom analizom podataka iz različitih studija zaključio je da čak do osam šoljica kafe dnevno ne može da se poveže sa zabrinutošću u vezi sa rizikom od preloma i padova, naročito kod zdravih odraslih osoba koji unose dovoljno kalcijuma.

Preporuka je da da žene starosti od 51 od 70 godina unose 1.200 miligrama dnevno kalcijuma, a muškarci do 1.000 miligrama.

Može li onda da pijenje kafe vodi do gubitka kalcijuma?

Istina je da kako se uvećava unos kofeina, povećava se i izbacivanje kalcijuma kroz urin, kaže profesor Koni M. Viver. Ali, što se više izbacuje, više će biti absorbovan iz bilo kojeg izvora kalcijuma koji unesu, dodaje on.

To znači da, kaže doktor Viver, treba da se zabrinu isključivo oni koji ne unose dovoljno kalcijuma u organizam.

 

Izvor: Nedeljnik