Srbija

Kako do razvoja zdravstvenog sistema

Kakve reforme čekaju srpsko zdravstvo, harmonizacija propisa sa EU, kvalitet zdravstvene zaštite u Srbiji i predvidivost poslovanja, samo su neke od tema o kojima je bilo reči na forumu Zdravstvo i farmacija, održanom 27. maja u hotelu Metropol Palace, u organizaciji medijske kuće NIP Nedeljnik. 

Ovaj skup okupio je predstavnike nadležnih državnih organa i zdravstvenih institucija, kao i predstavnike farmaceutskih kuća i udruženja proizvođača lekova. Posle uvodnog izlaganja prof. dr Berislava Vekića, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, pokrenuta je prva panel diskusija na kojoj su stručnjaci govorili o trenutnoj situaciji u zdravstvenom sistemu i mogućim načinima za njegovo poboljšanje. 

Učesnici prvog panela bili su dr Dejan Kostić, pomoćnik ministra zdravlja u sektoru lekova i medicinskih sredstava, Biljana Čokanović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, mr farm. Jadranka Mirković, rukovodilac Centar za humane lekove u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije, i dr Bojan Trkulja, direktor udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia. 

Druga panel diskusija na ovom forumu bila je posvećena stanju u farmaceutskom sektoru. Teme koje su pokrenute bile su uvođenje novih lekova na pozitivnu listu, načini formiranja cena usluga u zdravstvu, kako unaprediti položaj farmaceuta, investicije u farmaceutsku industriju i mogućnosti za javno-privatno partnerstvo u oblasti farmacije.  

Učesnici drugog panela bili su pravnica Milena Radojičić, posebna savetnica ministra zdravlja, Biljana Čokanović iz RFZO, mr sci. Svetlana Stojkov, direktorka Farmaceutske komore Srbije i dr Bojan Trkulja, direktor udruženja Inovia.  

Moderatori oba panela bili su Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik Nedeljnika i Sanja Lubardić, novinar Studija B.