Ostale Teme

Jesenje čišćenje organizma

Jesenje čišćenje organizmaIako se većina ljudi pridržava samo prolećne detoksikacije organizma, jesenja detoksikacija je veoma bitna jer omogućava zdraviji ulazak u hladni period godine. 

Osnovna pravila za ishranu tokom jeseni su ograničenje unosa šećera, brašna, mlečnih proizvoda, alkohola što sve vodi ka smanjenju količine sluzi u organizmu. Preporučuje se ispijanje čaja od grčkog semena, jer ono otvara respiratorne puteve. Grejući začini kao što je cimet,muškatni oraščić, karanfilići podržavaju i respiratorne organe a i digestivni trakt. 

Ako želite da pristupite jesenjem čišćenju organizma možete se opredelite na primer za sokove od jesenjeg voća i povrća. Možete na primer piti voćne sokove prepodne a povrtne popodne, ali ne morate biti striktni. Naročito se preporučuje: grožđe, jabuke, rotkve, cvekla, zeleno lisnato povrće, malo citrusa. 

Ako vam presni sokovi ne prijaju možete izabrati metodu detoksikacije supama: povrće ćete vrlo kratko kuvati, blanširati i nekoliko dana jesti samo to. Možete jesti svo povrće, a uvrstite i mahunarke, kuvano koenasto povrće, tikve, neke žitarice. Ukoliko niste vegetarijanac i jedete meso i proizvode životinjskog porekla, svejedno je ovo odličan trenutak da preskočite životinjske namirnice. U lagana jela koje jedete tokom detoksikacije ne zaboravite da dodate grejuće začine kari, džindžer, cimet, muskatni oraščić, žalfija, paprika u prahu. 

Jesen je tu, pravi je momenat za detoksikaciju, znate šta treba da uradite!