Srbija

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje dobio novu angio salu


U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje odskoro je u funkciji nova angio sala. Sada u ovoj zdravstvenoj ustanovi rade četiri ovakve sale.

Otvaranju novih prostorija prisustvovao je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, koji je tom prilikom naveo da će nova sala omogućiti da se godišnje u tom institutu uradi više od 4.000 koronarografija i više od 1.600 intervencija na proširenju krvnih sudova. Prema rečima ministra, to je jedna od najsavremenijih salal, a bila je neophodna kako bi ova klinika mogla normalno da funkcioniše.

– Neke prethodne sale koštale su i 70 miliona dinara. Možemo da se pohvalimo time što je ova sala sada u funkciji za 48 miliona dinara – istakao je Lončar.

Direktor Instituta, Boško Đukanović, zahvalio se Ministarstvu na ulaganju koje će sigurno unaprediti kvalitet rada te ustanove. On je, međutim, rekao i to da i za investicije poput koronarografije i proširenja krvnih sudova postoje liste čekanja, mada su one svakako kraće od lista čekanja za operacije na srcu.

Prethodne godine u ovom Institutu, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, izvršeno je oko 4.000 koronarografija, 1.600 proširivanja krvnih sudova, oko 700 elektrofizioloških ispitivanja i angiografija i ugrađeno je oko 300 pejs mejkera.

 

Leave a Comment