Srbija

Inovativni lekovi do kraja godine na pozitivnoj listi

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će do kraja godine biti uvedeni inovativni lekovi na pozitivnu listu i da će struka odrediti dinamiku kojom će lekovi u naredne četiri godine biti stavljeni na listu.

-To znači da će se tačno znati dinamika koji inovativni lek se uvodi ove, koji naredne godine. Pravimo prioritete i raspored do 2020. godine. Prioritet su oni koji imaju najbolji efekat -rekao je Lončar na predstavljanju istraživanja Američke privredne komore “Četvrto prolazno vreme”.

On je podsetio da inovativni lekovi nisu uvođeni više od četiri godine i da se u narednom periodu može očekivati redovno ažuriranje lista inovativnih lekova.

-Tačno je ima više od 100 zahteva za uvođenje inovativnih lekova. Više od četiri godine nije to rešavano-rekao je Lončar i dodao da su u prethodnom periodu svi pronalazili izgovore da se taj problem ne reši, ali da je ministarstvo koje on vodi pre dve nedelje formiralo tim koji će se baviti ovom problematikom.

Obavljeni su, kako kaže, razgovori sa republičkim stručnim komisijama i već su se izjasnili koji lekovi treba da uđu na listu.

Leave a Comment