Svet

Infekcija melioidozom širiće se po svetu? 

Bakterijska infekcija melioidoza podmuklo je oboljenje od kojeg u svetu svake godine stradaju hiljade ljudi. Naučnici upozoravaju da bi klimatske promene mogle da dovedu do širenja ove bolesti po čitavom svetu.

Dr Direk Limaturotsakul se od 2002. godine bavi istraživanjem ove bolesti.

-Melioidoza se toliko zanemaruje da je čak nema na spisku najzanemarivanijih tropskih bolesti Svetske zdravstvene organizacije-kaže doktor Direk Limaturotsakul.

Melioidoza jedan od vodećih uzroka zapaljenja pluća u Tajlandu i pored toga što su infekcije ovom bakterijom česte, mnogi stanovnici te zemlje nisu ni čuli za nju.

Simptomi mogu drastično da variraju, čime se najčešće maskira pravo stanje. Zbog povišene temperature koju uzrokuje, bola u mišićima, apscesa i kašlja, doktor Direk naziva melioidozu “velikim imitatorom”. Primera radi, ista bakterija kod jednog pacijenta može da prouzrokuje upalu pluća, kod drugog sepsu, a kod trećeg apsces u laktu.

Dijagnozu je teško postaviti jer ispitivanja, ako se uopšte posumnja na takvu vrstu infekcije, traju duže od nedelju dana. Dijagnostikovanje melioidoze uključuje uzgajanje bakterije iz apscesa, urina, pljuvačke, krvi ili bilo kog drugog mesta na kojem bi, prema proceni lekara, mogla da se nađe bolest.

Tretman je prilično dug, uključuje dve do četiri nedelje primanja antibiotika ceftazidum intravenoznim putem, i tri do pet meseci oralnog uzimanja antibiotika.

Inače, bakteriju je prvi put otkrio britanski hirurg Alfred Vitmor, koji je 1910. godine, radeći u Mjanmaru, primetio da u toj zemlji umire neobično veliki broj mladih ljudi. Zajedničko im je bilo to što su imali visoku telesnu temperaturu, što su bli neuhranjeni, i što su na svojim telima imali tragove uboda od injekcija opijum.

 

 

 

 

 

 

Izvor: B92