Svet

Imunološka terapija pomaže u terapiji kancera

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) pre gotovo tri meseca odobrila je upotrebu leka Keytruda u lečenju metastaza kolorektalnog karcinoma. Kako ističe dr Rodžer Permater, predsednik Merck Research Laboratories, podaci prilikom istraživanja upotrebe ovog leka kod pacijenata sa uznapredovalim kolorektalnim karcinomom bili su ohrabrujući i značajno je to što je FDA pomogla da Keytruda dođe do što više pacijenata, navodi se u saopštenju kompanije Merck.

Aktivna supstanca u leku Keytruda je pembrolizumab, humanizovano monoklonsko antitelo, koje povećava sposobnost ljudskog organizma da otkrije i bori se protiv ćelija tumora. Aktivna supstanca aktivira i T limfocite koji istovremeno utiču i na zdrave i na kancerogene ćelije. Takođe, uspeva da prepozna i popravi genetsku neusklađenost koja je nastala prilikom replikacije DNK. Lek se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim terapijama.

U preko 160 kliničkih ispitivanja obuhvaćeni su pacijeti sa više od 30 različitih vrsta tumora, gde je lek Keytruda korišćen ili samostalno ili u kombinaciji sa drugim antikancerogenim terapijama. 

Lek se trenutno ispituje i na pacijentima koji boluju od kancera glave i vrata, raka bešike, želuca, jednjaka, dojke, kao i kod drugih tumora. U planu je da se indikacija proširi i na druge vrste raka. Sa druge strane, ovaj lek je već indukovan za lečenje melanoma.

Kako za Pharma network kažu u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) lek Keytruda, proizvođača Merck, u postupku je izdavanja dozvole za Republiku Srbiju, a koja se sprovodi u skladu sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima i drugim važećim propisima. U Srbiji se postupak registracije usklađuje i sa propisima Evropske agencije za lekove, koja kao indikaciono područje za lek Keytruda navodi lečenje melanoma.