Svet

Hormonska terapija povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti u post-menopauzi

Rezultati nove studije sa Univerziteta Oksford pokazuju da hormonska terapija ne štiti žene u post-menopauzi od kardiovaskularnih bolesti i da, zapravo, povećava rizik od moždanog udara.

Upotreba hormonske terapije je široko rasprostranjena u lečenju simptoma menopauze,  dok se kod žena u post-menopauzalnom periodu često upotrebljava kao prevencija upravo kardiovaskularnih oboljenja. 

Najnovija studija obuhvatila je 40.000 žena širom sveta, koje su hormonsku terapiju primale u različitim vremenskim intervalima, u periodu od sedam meseci do 10 godina. Rezultati istraživanja pokazali su da nema dokaza da hormonska terapija u bilo kom slučaju sprečava fatalan ishod nekog oboljenja, a posebno ne kardiovaskularnih oboljenja, kako kod zdravih žena, tako i kod onih koje su već imale problema sa srčanim oboljenjima. Naprotiv, ispostavilo se da terapija hormonima povećava rizik od nastanka moždanog udara kod žena u post-menopauzi.    

Jedino kod žena koje su sa hormonskom terapijom počele kada su se pojavili prvi simptomi menopauze nije primećen povećan rizik od šloga, ali se i kod njih povećao rizik od nastanka tromboze vena.  

Zaključak autora studije, sprovedene na Katedri za kardiovaskularnu medicinu na Univerfzitetu Oksford, a čiji su rezultati objavljeni u žurnalu Cochrane Library, jeste da šteta i korist od upotrebe hormonske terapije variraju u zavisnosti od toga koliko pacijentkinja ima godina, koliko dugo koristi ovaj vid terapije i koliko je rano počela sa tatkvim lečenjem.